Weergave van de werkelijkheid

Gisteren werd ik gewezen op een gedicht wat niet bepaald positief was. En daarover wil ik duidelijkheid geven. Zet alvast even een kopje thee klaar, want dit wordt een pittige blog. Veel plezier met lezen.

Positiviteit mijn reet

Goed, deze kop klinkt wat heftig, maar is wel hetgeen wat ik soms denk. Al mijn gedichten zijn van mij. Dat betekent niet alleen dat ze door mij geschreven zijn, maar dat ze ook een spiegel vormen van mijn leven. Het is een weergave van de werkelijkheid. Mijn werkelijkheid. En die werkelijkheid is nu eenmaal niet altijd rooskleurig. In mijn geval maakt fibromyalgie mijn leven niet altijd een feestje. Maar ik denk dat iedereen wel dingen in zijn of haar leven heeft die minder leuk zijn. Want dat is het leven.

Ik fake niet

Omdat mijn gedichten en blogs een weergave zijn van mijn werkelijkheid is alles echt wat je leest en ziet. Er is geen fake bij. Ik ga dingen niet mooier maken, maar ik zal ook bepaalde zaken niet negatiever maken. “What you see is what you get”. Ik vind het belangrijk om dit zo te houden. Ik vind namelijk niet dat je online alleen maar positieve dingen hoeft te plaatsen. Geen enkel leven is perfect.

Niet rooskleurig is ook mooi

Ik ben ervan overtuigd dat ook de minder mooie dingen in het leven de moeite waard zijn. Uit de moeilijkste momenten leer je juist de meest waardevolle lessen, die jouw leven zo uniek maken. Dus laat mij leren, ook al schreeuw ik het soms uit. Het is niet alleen een weergave, maar ook een proces.

Negativiteit is niet altijd slecht

Ik wil best een stukje meegaan met de redenering dat teveel negativiteit niet goed voor mensen is. Maar we leven nu eenmaal op een planeet waar dualiteit is. Daarom willen veel zielen hier leven ervaren. Juist om die dualiteit te ervaren en ook lessen te leren uit negativiteit. Er zal altijd een stukje negativiteit zijn en ook wij mensen hebben onze minder mooie of duistere kanten. Geen enkel mens is perfect en leidt het perfecte leven.

Heb je last van mijn negativiteit? Lees dan gewoon wat anders. Dat doe ik ook altijd, als ik even minder behoefte heb aan negativiteit. Misschien zit jij er even niet op te wachten en ook dat is oké. Dat heb ik ook weleens, dat is menselijk, wij mensen hoeven niet alles leuk te vinden.

Binnenkort schrijf ik weer wat leuks, wat positiefs. Afgesproken?

9 Comments

 1. Peter68

  Mooi verwoord lieverd en ben het helemaal met je eens.
  Als ik mijn gedichten archief bekijk dan is 80 procent van mijn gedichten negatief.
  Dat wil zeggen dat het gaat over alle pijn en verdriet die ik heb gevoelt of nog steeds voel.
  En rebel als ik ben heb ik lak aan allerlei ongeschreven regeltjes dat je alleen maar leuke/positieve dingen kunt posten.
  Wie niet om kan gaan met zijn eigen duisternis kan ook niet omgaan met zijn eigen licht zei Boeddha ooit eens.
  Wat hij daarmee bedoelde te zeggen dat we onszelf niet voor de gek moeten houden en ons dus niet nep moeten gedragen in het dagelijks leven.
  We hebben allemaal een rugtas waar leuke en minder leuke dingen inzitten.
  Voor mij is het schrijven van gedichten “zowel de positieve als de negatieve” een uitlaatklep en wie daar niet mee kan omgaan moet mijn gedichten gewoon niet lezen. 😘 💕

  • Irene

   Hoi Peter. Bedankt voor je uitgebreide reactie. Ook voor mij is gedichten schrijven een uitlaatklep en dat wil ik graag zo houden. Ik wil niet belemmerd worden, omdat het niet positief zou zijn. Ik wil met vrijheid kunnen schrijven, dat is voor mij zo belangrijk en ik weet voor jou ook! 😉

 2. Bam! Helemaal mee eens. Ik word juist onwijs depri van al die happy dingen die mensen op het internet posten. Ook al die positivity quotes, alsof je met dat in je achterhoofd plotsklaps een geweldig leven krijgt. In deze tijd moeten wij allemaal een leuk en spannend leven hebben, anders tel je niet mee lijkt wel. Mensen sluiten hun ogen voor nare dingen, want het zal en moet altijd gezellig zijn. Terwijl iedereen weet dat het nooit altijd rozengeur en maneschijn is. In gedichten uit je je gedachten en gevoelens, voor de een herkenbaar, voor de ander niet. De mooiste songs in de geschiedenis zijn juist ontstaan in “donkere momenten” en dat zijn blijvertjes. Geen eendagsvliegen of trendgevoelig.
  Momenteel ben ik nogal somber (niet ernstig maar wel heel vervelend dat ik dat steeds vaker heb) en juist van al dat hyper positieve word ik alleen maar triester en eenzamer.
  Gewoon blijven schrijven wat je wilt, daarin zit juist jouw kracht en kunde!

  • Irene

   Hai Babs, fijn je gisteren ook nog even gesproken te hebben. En wat je schrijft klopt. Hoop dat je je snel beter mag voelen. Veel liefs!

 3. Peter Walen

  Irene,

  En geweldig stuk zou ik zeggen. Waarschijnlijk ook omdat ik je redelijk goed ken kan ik ook tussen de regels doorlezen en dan.. zie je meer. Lees bij gedichten nooit alleen de woorden maar lees tussen de regels door.

  Ik wordt altijd een beetje opstandig van die Facebookers en ook steeds meer twitteraars die geen of nooit enige ellende in hun leven kennen. Alleen de mooie kanten. Frappant was de dame die een foto poste waarop zij “sliep”..
  ‘Gemaakt door mijn lieve vriend terwijl ik sliep’.. ze vergat dat er achter haar een spiegel ging waarop te zien was dat ze een selfie maakte. Hoe sneu ben je dan?

  • Je schrijft: “Facebookers en ook steeds meer twitteraars die geen of nooit enige ellende in hun leven kennen. ”
   Je kent die mensen niet. Wie weet wat zij voor narigheid hebben meegemaakt maar willen ze daar op Social Media niet altijd over schrijven.

  • Irene

   Hee Peter, heel bizar dat verhaal over die dame, maar ook ooit zal zien waarmee ze bezig is. Daar ben ik van overtuigd. Bedankt voor je reactie en een fijn weekend 😉

 4. Hoi Irene,
  We hebben vandaag al via DM op Twitter gepraat.
  Ik wil alleen maar kwijt dat niet iedereen die het zwaar heeft maar toch nog oog heeft voor lichtpuntjes ( en daar ook kracht uit haalt) nep is.
  Ikzelf voel me bij sommige mensen down worden van hun teksten vol narigheid terwijl ik zelf genoeg op mijn bordje heb.

  Alles mag er zijn: vrolijkheid, pijn en verdriet maar blijf niet hangen in negativiteit.

  Lieve groet van Maria

  • Irene

   Hoi Maria,
   Dankjewel voor je reacties. Ik geloof ook niet dat iedereen nep is, maar ik maak voor mezelf de keuze om een zo eerlijk mogelijke weergave te maken van mij en mijn leven.

   Veel liefs!

Comments are closed.