Wat we kunnen leren van verschillende filosofen: Socrates

Dit is een nieuwe reeks op Wijzermetirene. Aangezien ik grote interesse heb in filosofie, leek het mij leuk om deze met jullie te delen. Veel mensen weten niets van die interesse af, omdat ik er nooit over schrijf. Ik wist niet zeker of ik wel lezers zou trekken die deze stoffige informatie wilden lezen. Daarbij wist ik niet zeker of ik nu de juiste persoon zou zijn om dit te schrijven. Maar goed, ik behandel in deze reeks dus iedere week een stukje van een bepaalde filosoof en vertel hoe we dit in onze huidige maatschappij kunnen toepassen. Here we go šŸ˜‰

Socrates

Socrates was een Griekse filosoof die leefde van 469 v. Chr. Tot 399 v. Chr. Hij staat bekend als een van de stichters van de Westerse filosofie. Hij liet geen geschriften na. Hij is vooral bekend door zijn leerling Plato.

De ziel

Socrates had een grote interesse in de menselijke ziel. Hij wordt zelfs weleens de ontdekker van de menselijke ziel genoemd. Hij sprak dan ook over vervolmaking van de ziel. De ziel zien wij vaak als de persoonlijkheid van de mens tegenwoordig. Socrates vond dat mensen moesten werken aan hun ziel, om zo goede mensen te zijn en gelukkig te zijn. Socrates vond het belangrijk dat wij mensen werken aan onze kennis en morele kwaliteiten. Rijkdom, reputatie en bezit zijn niet belangrijk. Ook het lichaam is niet belangrijk, het lichaam is namelijk geen onderdeel van de ziel.

Volgens Socrates in de functie van de ziel het goed zijn. Wanneer je dus aandacht besteedt aan je ziel, zul je kennis krijgen hoe je als mens goed kan functioneren en weet hoe je rechtmatig kan handelen.

In de tijd van nu

Ook nu zouden we veel meer tijd moeten maken om te werken aan onze ziel. Zeker in de hectische tijd waarin we leven. Zo kunnen we leren bepaalde keuzes te maken en leren we beter rechtvaardig te handelen. Er gebeuren in de wereld nog genoeg vreselijke dingen en daarnaast hebben nog steeds een hoop mensen ruzie met elkaar. En macht en bezit? Ik hoop dat er meer mensen minder materialistisch worden, maar daarover een keer een aparte blog.

Wat vind jij belangrijk in het leven?

One Comment

  1. Wat leuk dat je over de filosofen gaat schrijven! Vaak ken je ze wel van naam maar wat zij vertelden en bedoelden weet je eigenlijk niet.
    Belangrijk in het leven, toch wel op de eerste plaats gezond zijn en gelukkig zijn. Ik denk dat dat alles omvat eigenlijk.. šŸ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*