Wat we kunnen leren van verschillende filosofen: Rudolf Steiner

Dit is een nieuwe reeks op Wijzermetirene. Aangezien ik grote interesse heb in filosofie, leek het mij leuk om deze met jullie te delen. Veel mensen weten niets van die interesse af, omdat ik er nooit over schrijf. Ik wist niet zeker of ik wel lezers zou trekken die deze stoffige informatie wilden lezen. Daarbij wist ik niet zeker of ik nu de juiste persoon zou zijn om dit te schrijven. Maar goed, ik behandel in deze reeks dus iedere week een stukje van een bepaalde filosoof en vertel hoe we dit in onze huidige maatschappij kunnen toepassen. Here we go┬á­čśë

Rudolf Steiner

Rudolf Steiner leefde van 25 februari 1861 tot 30 maart 1925. Hij was naast filosoof ook schrijver en grondlegger van de antroposofie. Veel mensen kennen Steiner van de vrije school.

De geneeskunde

Wat ik mooi vind van Steiner, is zijn visie op de geneeskunde. Zo meende hij dat mensen bestaan uit een fysiek lichaam en een geest. Daarom is het niet handig om alleen naar de lichamelijke klachten te kijken. Ziekten waren volgens Steiner onvermijdelijk, maar wel nodig. Zo ziet hij ziekte als nieuwe fase in het leven. Ziekte kan overwonnen worden, door het zelf genezend vermogen te verbeteren. Steiner vond dat er in de geneeskunde meer aandacht moest komen voor individuele behandelingen. Ieder loopt zijn/haar eigen weg in het leven en iedereen heeft een andere geest.

In de tijd van nu

We kunnen nu zeker niet spreken van individuele behandelingen in de gezondheidszorg. Onze gezondheidszorg bestaat voornamelijk uit pillen. Er zit niet veel variatie in, voor veel ziektes zijn dezelfde medicijnen. En er wordt nog nauwelijks gekeken naar het totaalplaatje. De geest wordt vaak vergeten en dat is bijzonder in een tijd waar veel burn-outs en depressies voorkomen. Daarnaast spreken we weinig tot niet ons zelf genezend vermogen aan. Wanneer we ziek zijn moeten we zo snel mogelijk weer op werk zijn en griep wordt voorkomen door griepprikken en allerlei middeltjes.

Wat vind jij van de gezondheidszorg in Nederland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*