Wat nou censuur?

Ik hoor en lees het steeds vaker, sociale mediakanalen censureren. Je mag blijkbaar niet alles meer schrijven en delen wat je wilt. Doe je dat wel, dan kan je account verwijderd worden. Dat is nogal wat..

Mijn sociale mediakanalen

Eerlijk is eerlijk, de vaste bezoekers van deze website weten dat ik geen groot fan van sociale mediakanalen ben. Ik heb een kanaal op YouTube en en een profiel op LinkedIn. En daar houdt het wel op. Van LinkedIn begrijp ik sowieso nog steeds weinig.

Censuur

Vooral op Facebook en Twitter zou veel censuur zijn. Ik heb daar zelf al lang geen profiel meer, ik hoor er alleen verhalen over. Zo zou je op Facebook al geen kruidenplantjes mogen promoten. En schijnen er profielen te verdwijnen.

Ik weet nog wel van de tijd dat ik op Twitter zat, dat daar ook mensen verwijderd werden zonder goede reden. Deze mensen moesten vaak een hoop doen om weer op Twitter te “mogen”. Ook merkte ik op het laatst dat juist de meest opbeurende en lieve Tweets vaak naar de achtergrond verdwenen. Niet alleen van mij maar ook van anderen. Of het censuur was of een veranderd algoritme, ik heb geen idee.

Wat ik me afvraag

Is het volgende. Stel, dat er echt gecensureerd wordt op sociale media, waarom maak je je daarover dan druk? Bedrijven als Facebook en Twitter zijn bedrijven en geen liefdadigheidsinstellingen. Ik bedoel het echt niet verkeerd, maar klagen helpt echt niet. In een hoekje huilen ook niet en angst hebben voor deze “censuur” al helemaal niet. Vind ik het dan goed wat er gebeurd? Niet per se. Maar ik zie het als bedrijven. Ze zijn eigenaar van de sociale mediakanalen, dus bepalen zij de spelregels, niet wij.

Wat is dan de oplossing?

Ten eerste, heb geen angst. Leven in angst is Ć¼berhaupt het slechtste wat je kunt doen. Je kunt ook tot het besef komen dat de bedrijven de baas zijn over hun eigen dienst, een dienst die jij “gratis” mag gebruiken. Ik zet het tussen haakjes, want jij mag de dienst gebruiken in ruil voor alle informatie die jij deelt met het bedrijf. En de informatie die zij van jou weten is meer dan je lief is. En die informatie is kostbaar, juist voor hun.

Er zijn meer wegen

Binnen communicatie. Niet alleen sociale mediakanalen zijn de plaats om dingen die jij belangrijk vindt te verspreiden. Al denkt men dat vaak wel. Mijn site heeft bijvoorbeeld een hoop meer bezoekers sinds ik een paar honderd briefjes met gedichten in brievenbussen deed. En zo zijn er nog veel meer manieren. Wees creatief, kom overeind en denk na.

2 Comments

 1. Klopt, op Facebook mag je geen natuurlijke kruiden of dergelijke aanprijzen. Ik heb al bij verschillende vriendinnen gezien dat hun posts werden verwijderd. Op Twitter heb ik daar nog niet echt last van. Wel ben ik door sommige geblokkeerd omdat zij liever reguliere kanalen raadplegen en mij niet in mijn waarde kunnen laten.

  Het is het gevolg van een nieuwe Europese wet die zegt dat we het stimuleren van natuurlijke producten niet moeten promoten omdat het niet wetenschappelijk bewezen zou zijn. Hallo, veel natuurlijke producten zijn al meer dan 5000 jaar bewezen. Vele van ons zouden nu hier niet zijn als onze voorouders die natuurlijke producten niet hadden gebruikt.

  Maar goed, we leven nu in een andere wereld waar geld belangrijker is en gezondheidszorg een verdienmodel. Ik zweer bij natuurlijke producten, ik ben ermee opgegroeid en ben voor de meeste reguliere rommel ook immuun. Zeb censureren dus maar raak, het zal mij er niet van weerhouden om natuurlijke kruiden, edelstenen en dergelijke te gebruiken en mijn kennis ervan te verspreiden.

 2. Eerst mochten er geen beschrijvingen meer staan op voedingssupplementen zoals waar het goed voor is. Alles onder het mom dat het niet wetenschappelijk bewezen is. Maar het gekke is dat het wel verkocht mag worden.
  Gelukkig kan je alles opzoeken, en dan kan je beslissen of je het wel of niet gaat kopen. Wel raar, in veel beauty producten zitten ook bloemetjes, kruiden of gletsjerwater (om maar wat te noemen) waarvan beweert wordt dat het helpt tegen rimpels… Ik vraag mij vaak af in hoeverre dat onderzocht is. Dan wordt er weer diep in de donkere wouden van het Amazone gebied weer een of andere bijzondere plant “ontdekt” die ik weet niet wat voor moois kan doen voor je huid.
  Ik zie op social media zoveel onzin voorbij komen waar geen censuur op is, dus het is meten met 2 maten. Het belang van de industrie, de commercie staat voorop. Voor zover ik weet is er geen censuur op beauty supplementen, vreemd eigenlijk.
  Ach, ik maak mij er verder niet druk over al blijft het gek. Ik had een keer een filmpje en op de achtergrond had ik (heel vaag) gewoon de radio aanstaan. Tja, dan wordt het verwijderd i.v.m rechten. Het zal, denk ik dan maar…. šŸ™‚

Comments are closed.