Wat ik vind van 10.000 calorieën op een dag eten?

Misschien heb je het YouTube of op andere blogs wel voorbij zien komen: De 10.000 calorieën challenge. Om deze challenge te halen moet je dus 10.000 calorieën eten. Calorieën die je binnenkrijgt met drinken tellen niet mee. Even ter vergelijking: 10.000  kcal staat gelijk aan 2,8 kg chips of 127 boterhammen. Hoeveel je normaal per dag binnen mag krijgen is afhankelijk van je geslacht, gewicht en activiteitenniveau. Meestal ligt dit tussen de 2000 en 3000 kcal.

Waarom zou je?

Ja, dat is mijn eerste vraag. Ik snap gewoon niet zo goed wat de lol ervan is. Natuurlijk is het best een prestatie en kan het wel leuk zijn om een dagje helemaal los te gaan qua eten. Maar eet je dan zo strikt dat je nooit geniet? Of ben je vergeten wat echt genieten van voedsel is? Ik kan helemaal blij worden van een reep chocola, maar ook van een gezonde zelfgemaakte smoothie. Ik eet het allebei, maar heb niet de neiging om 10.000 kcal te eten. Ook heb ik niet de drang om mezelf te bewijzen.

Eetstoornis

Mensen zullen me misschien een zeikerd vinden. Maar ik zie overeenkomsten tussen de challenge en een eetstoornis. Want waarom moet je aan het begin en aan het einde van de dag op de weegschaal staan? En besef je je niet dat aan het einde van de dag vaak het getal op de weegschaal anders is als aan het begin van de dag. Daar hoef je geen challenge voor te houden.

Ook dingen als: “Ik voel me heel dik nu”, “Ik ga het er morgen weer afsporten” en “mijn buik is gegroeid” vind ik heel erg vergelijkbaar met een eetstoornis. Zeg ik dat mensen die deze challenge doen een eetstoornis hebben? Nee, maar ik weet uit ervaring hoe erg dit soort beelden triggeren. Of je nu een eetstoornis hebt of een eetstoornis aan het ontwikkelen bent. Het triggert.

Niet alleen anorexia

Er bestaan meer eetstoornissen dan alleen anorexia. Over boulimia is nog steeds te weinig bekend. Boulimia kenmerkt zich door eetbuien afgewisseld met streng lijnen of compenseren. De stoornis is net zo gevaarlijk als anorexia. Door boulimia kun je o.a. hartritmestoornissen, een uitgezette maag en problemen met je hormoonhuishouding krijgen. En oh ja, je kunt er ook dood aan gaan.

Je hebt een voorbeeldfunctie

Misschien vind ik het ergste van deze challenge wel, dat je toch als blogger of vlogger een voorbeeldfunctie hebt. Er zijn toch een aantal mensen die naar je kijken of je blogs lezen. Misschien heeft het voor jou niets met een eetstoornis te maken, maar voor je volgers kan het triggeren. Of je volgers proberen het uit en komen in het web van de eetstoornis terecht. En laat één ding duidelijk zijn: een eetstoornis gun je zelfs je ergste vijand niet.

Wat vind jij van de 10.000 calorieën challenge?

11 Comments

  1. Ik had er nog niet over gehoord tot nu. Nee, waarom zou je op die manier een challenge doen? En ook nog een ongezonde? Dat is echt bizar. Maar mensen zijn soms gevoelig voor hypes. En er zijn waanzinnige stomme hypes in de wereld die alleen domme mensen doen.

  2. Mensen weten tegenwoordig van gekkigheid niet meer wat ze moeten doen en dus gaan ze maar de meest extreme stunts bedenken en doen. 10.000 calorieën per dag staat gelijk aan zelfmoord omdat je lichaam zich in een enorm tempo moet aanpassen en dat gewoonweg niet aan kan. NIET AAN MEE DOEN DUS. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*