Wat heeft nu nog waarde?

Wat heeft nu nog waarde?
Ik vraag het me vaak af
Graven we steeds verder, alles goedkoop
Ons eigen graf
Gaan we over lijken
Een afvalberg kan onmogelijk
De wereld verrijken
Kijk niet weg.

Kennen wij de waarde nog?
Alles gaat maar kapot, ik wil dat dit stopt
Nu, meteen, waar gaat dit heen
Hou op, de wegwerpindustrie
Het is een makkie
Om alles nieuw te kopen
De trends en hypes, vooruit te lopen
Het is een deceptie.

Waar is ons gevoel van waarde heen?
Vroeger was je blij met nieuw,
Maar tegenwoordig is nieuw niet nieuw meer
Wat gaat hier verkeerd
Waar is ons gevoel voor tevredenheid
Waar zijn we dat kwijtgeraakt
Het raakt me, we laten ons mindfucken
Ik wil dit benadrukken.

Ik wil aandacht voor waarde
De waarde van de aarde
Over spullen en ontspullen
Niet alleen maar zakken vullen
Geen flauwekul, anders denken
Het leven en de wereld
Het is een geschenk
Denk toch na.

©Irene Blaauw

4 Comments

 1. Helemaal met je eens lieverd.
  Ik vraag het me ook vaak af, waar gaat het in hemelsnaam heen met deze wegwerp wereld? Hebben we net dat belachelijke black friday gehad, vandaag sniekelaas en over twee weken kerst. En al die mensen kopen, kopen, kopen maar. Opgejaagd door de commercie die ons van alles voorliegt. Maar vele willen het niet zien of horen, ze hebben geen ogen en geen oren. Geld moet rollen, we moeten van alles kopen als een dolle. Van de week zag ik een foto voorbij komen van een aangespoelde walvis met weet ik niet hoeveel kilo plastic in zijn maag. Ik zag ook een foto van een rivier ergens in een ver buitenland die helemaal vol zat met plastic en overig afval. Ik moest denken aan het dierenrijk, een dier bevuild zijn nest niet met allerlei troep. Ik vroeg me af, waarom doen wij dat dan wel met de aarde wat ook ons nest is? We zijn in alles doorgeslagen en zullen vroeg of laat de rekening gepresenteerd krijgen, zo werkt het universum nu eenmaal. Hou je haaks en kijk even naar Kaypacha op mijn blog, er staat het een en ander te gebeuren de komende week astrologisch gezien. 😘 🤗

  • Irene

   Klopt, goed gezegd. Mooi ook wat jij zegt over dat een dier niet zijn nest bevuild. Ik vraag me soms ook weleens af of mensen dan echt wel liefde voor moeder aarde hebben.

   • De meeste niet. Als ik alleen al zie hoeveel afval er ligt langs schoolroutes “en die gaan hier allemaal door het bos”. Maar ook langs snelwegen is het een puinhoop of na evenementen zoals bevrijdingsdag. Er staan duizenden vuilnisbakken maar nog ligt overal plastic en papier op de grond waarvan een gedeelte in het riool verdwijnt en zo weer in ons drinkwater komt. 😞

 2. Toevallig had ik het vandaag er ook even over in de KeeK. Als ik een pakket krijg is de doos zo groot (en de inhoud klein), de rest wordt opgevuld met plastic. Ik erger mij ook kapot aan scholieren die al fietsend hun blikjes e.d van zich af gooien.
  Het is ook eigenlijk onzin al die aanbiedingen die wij plots “moeten” kopen. Wat mij betreft is er het hele jaar door wel opruiming. En mensen kopen veel dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Ook ik maak mij daar schuldig aan, ik weet het.
  Die afvalberg is een verschrikking, en dan hoor je dat “ons”afval plots in het buitenland opgeslagen wordt. Rare wereld…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*