Wanneer alles beter wordt

Ken je dat, dat je goede gewoontes, goede voornemens en een juiste manier van leven maar niet volhoudt? Of het nu gaat om gezonder eten, meer bewegen, minder stress of meer yoga beoefenen, veel mensen stoppen hier na een bepaalde tijd mee, om zo weer in hun oude leventje te stappen. Het leventje wat veel makkelijker is, maar niet per definitie beter.

Ook ik had goede gewoontes en viel langzaamaan van mijn geloof af. Zo heb ik opnieuw weer met mijn hardloopschema moeten beginnen. Ik had al zolang zo onregelmatig gelopen dat ik me totaal niet fit voelde in mijn lijf. En vanaf begin beginnen viel me zwaar. Ik zocht excuses om niet meer te gaan. Het had toch geen zin. Zo dacht ik. Bijkomstigheid is, dat hardlopen goed werkt tegen somberheid. Ik voel me na het lopen altijd kiplekker. En als ik niet loop merk ik gewoon dat ik wat stofjes mis zegmaar. Gelukkig loop ik nu alweer een aantal weken en heb ik zelfs alweer 3 kilometer achter elkaar gerend. Al is de afstand geen doel op zich. Ik moet me gewoon fris en fruitig voelen.

Wat voor mij ook werkt is om genoeg rust in te bouwen en niet teveel te moeten van mezelf. Dat moeten is echt een ego dingetje(maar daarover een andere keer meer). Te accepteren wat ik wel en niet kan. En me te laten inspireren door boeken. En natuurlijk veel te slapen, met slapen verwerk je veel, waardoor je je weer fitter voelt. Slaap wordt tegenwoordig steeds meer onderschat.

Gisteren heb ik ook weer eens sinds tijden koud gedoucht. Ook dat is goed voor de mens. Alleen je weerstand schiet daarmee al flink omhoog. Tijdens deze koude douche stond ik te filosoferen, waarom het iedere keer toch niet lukt om mijn goede gewoontes vast te houden. Een simpel antwoord is dat je meegesleept wordt in deze veel te snelle maatschappij. Maar is dat wel echt zo? Deels wel, maar ik denk ook dat het komt dat we onszelf kwijt raken. We laten onszelf opslokken door alles wat moet, door anderen, door alles wat geaccepteerd en niet geaccepteerd is door onze maatschappij en door de media. We weten op een gegeven moment niet meer wat we wel en niet kunnen en waar onze grenzen liggen. En dat is zo zonde, want door onszelf goede gewoontes aan te leren, kunnen wij dat ook aan anderen doorgeven.

Alles begint bij jezelf.

5 Comments

  1. Een koude douche…respect! Ik durfde het alleen als ik uit de sauna kwam, maar dan trok ook direct alle hitte uit mijn lijf.
    Goed dat je weer bent gaan lopen en ik denk dat veel mensen zich van alles voornemen en het dan laten voor wat het is. Herkenbaar dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*