Waarom roken een verslaving is

Eigenlijk ben ik absoluut geen fan van roken. Ik heb jarenlang mensen in mijn omgeving gehad die rookten. Veel mensen die anti-roken zijn, ergeren zich vooral aan de stank. Maar daar heb ik minder last van. Ik vind het vooral erg, omdat het een verslaving is, waar mensen maar moeilijk vanaf lijken te komen. Het is daarom een goed moment om hier eens bij stil te staan. Rook je? Doe er dan je voordeel mee!

Stoppen met sigaretten roken

Waarom stoppen met roken niet makkelijk is

Ik kan er gewoon niet omheen. Roken is niet alleen slecht voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Bijna iedereen weet dat je van roken kanker kunt krijgen. Ook daar kan ik niet omheen. Maar toch is het voor rokers ontzettend moeilijk om te stoppen. Hoewel ik zelf nooit gerookt heb, kan ik wel een aantal redenen opnoemen waarom het zo moeilijk is om te stoppen:

Het is een verslaving
Ik heb zelf verschillende eetstoornissen gehad, van anorexia tot boulimia. Voor mij voelde dat als een verslaving. Ik kon maar geen genoeg krijgen van het niet eten. Het gaf me iedere keer weer een kick, als ik een maaltijd oversloeg. Maar als ik niet onder het eten uitkwam, werd ik gek en miste ik het gevoel van honger en leegte. Toen mijn eetstoornis doorsloeg naar boulimia, kreeg ik juist eetbuien en werd ik een soort van junk, die niet zonder eetbuien kon.

Roken is ook een verslaving. Veel rokers doen heel veel pogingen, die iedere keer weer mislukken. Ze zijn afhankelijk van het roken. Iedere verslaafde is afhankelijk, of het nu om roken, drank of eten gaat. En de verslaafde moet weerbaar worden, bij het stoppen verdwijnen namelijk niet ineens alle sigaretten in de winkels.

De werking
In tabak zit nicotine, dit is een stof die zeer verslavend werkt. Maar je went steeds meer aan nicotine, waardoor je steeds meer nodig hebt. Je lichaam zal ook protesteren, als je probeert te stoppen. Daarnaast is roken ook nog eens een gewoonte. Het is moeilijk om die gewoonte te doorbreken.

Hoe kun je stoppen?

Stoppen met roken is niet zo simpel als dat het lijkt. Het is een serieuze verslaving. Maar wat kan je helpen om te stoppen? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een e smoker. Een e smoker zorgt ervoor dat het roken minder schadelijk is. De beste e smoker vind je online. Hier kun je kiezen tussen verschillende varianten.

Een goede optie zijn de e liquids. Een e liquid is een soort vloeistof, waarmee je een elektronische sigaret  kunt vullen. De vloeistof wordt met behulp van een verdampsysteem in de elektronische sigaret verdampt. Wanneer je weinig nicotine dampt, kun je minder gaan roken. Een e liquid kopen is heel eenvoudig.

Rook jij?

*Samenwerking

One Comment

  1. Ja ik ben een roker, al 40 jaar lang. Ik ben destijds gaan roken op dokters advies omdat het me kalmeerde. Hij had me ook valium kunnen voorschrijven maar dan was ik nu valium verslaafde geweest. Als ik terugkijk dan zou ik wensen dat ik nooit was gaan roken. Roken is niet cool en niet stoer. Ik heb in het verleden ook pogingen gedaan om te stoppen “de langste was een halfjaar” maar iedere keer ging het mis. Nu denk ik fuck it, ik vind mijn sigaretje lekker en het is nog een van de weinige dingen die mijn plezier geeft. Bovendien is mijn lichaam al doodziek dus waarom zou ik nog moeite doen? Ik ben niet bang om dood te gaan, graag zelfs. Zo fantastisch is het hier nou ook weer niet. Ik ben de afgelopen jaren veel minder gaan roken dus de stelling dat je steeds meer nodig hebt klopt wat mij betreft niet. Vroeger rookte ik 2 pakjes van 25 stuks per dag. Tegenwoordig zit ik onder de 20 sigaretten per dag. Overigens ben ik het totaal niet eens met het laatste stukje van je schrijven. E-smokers zijn niet gezonder dan een gewone sigaret. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft dat ook uitgewezen. E-smokers zijn zelfs ongezonder dan een gewone sigaret. Maar E-smokers zijn een hype en zijn door gladde jongens in de markt gezet vooral bij jongeren. Ik heb wel eens vaker gezegd, ik zou willen dat onze regering ballen zou hebben en het roken gewoon zou verbieden. Maar helaas, geld “in de vorm van accijns” spelen een hele grote rol. Men weet immers al van voor de tweede wereldoorlog dat roken ongezond is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*