Mag je eigenlijk wel boos zijn?

Soms vraag ik me dit wel eens af. Er is zoveel kritiek op mensen die wel eens boos zijn. Maar is dat eigenlijk wel terecht? Moeten we alles slikken om maar aardig gevonden te worden? En zijn wij beesten als we boos worden? Ik vertel je er graag meer over.

Persoonlijk

Ook ik ben wel eens boos. Ik kan om heel wat dingen boos worden. Ik wordt bijv. boos om onrecht, om mensen die hun eigen zin doordrammen zonder rekening met mij te houden, liegen, mensen die smoesjes bedenken omdat ze iets van je willen enzovoort. Toch krijg ik weleens het idee dat boos zijn een taboe is in de tijd waarin wij leven. Wij moeten tenslotte aardig gevonden worden. Terwijl boosheid ons ook bepaalde dingen biedt.

De positieve kant van boos zijn

Echt waar, ook boos zijn, levert wat positiefs op. Zo lucht het heel erg op om gewoon even je boosheid kwijt re raken. Plus dat je met boos zijn grenzen aan kunt geven. Misschien niet de beste manier, maar hee, wij zijn ook maar mensen, het zit in onze natuur om boos te zijn. Ik geef je daarom graag een aantal tips over boos zijn.

Tip 1: waarschuw

Soms kun je inderdaad overkomen als een beest. Mensen schrikken van een boze reactie, zeker als ze hem niet aan hebben zien komen. Beter is het om mensen al een beetje voor te bereiden op wat je te zeggen hebt. Zo kun je beginnen met: “Ik ben even heel boos, dus sorry wat ik nu ga zeggen” of “Ik ga misschien iets zeggen wat niet leuk is, maar ik ben even boos”. Op deze manier weet de andere partij wat hun te wachten staat en jij voelt je iets minder schuldig.

Tip 2: praat erover

Okee, dit is echt een inkoppertje, maar soms is het fijn om erover te praten. Soms helpt het om van te voren te zeggen dat je even wil spuien of je hart wilt luchten. Zo weet degene waar jij je hart uitstort beter wat hem/haar te wachten staat. Zo kan diegene gewoon naar jou luisteren, zonder goede adviezen te geven, waar jij op dat moment niet op zit te wachten.

Tip 3: schrijf

Het kan soms heel erg helpen om te schrijven naar diegene waarop jij boos bent een brief te sturen, die je nooit verzendt. Jij mag alles schrijven, maar je mag geen dingen weghalen. Zo voorkom je dat je te mild gaat denken en toch je gevoelens onderdrukt.

Wat doe jij als je boos bent?

10 Comments

 1. Peter68

  Boos zijn is heel gezond. Daarmee geef je bijv. aan dat mensen over een bepaalde grens zijn heen gegaan of omdat je iets onrechtmatig vind. Er zijn heel veel boze mensen in dit land “in de media vaak de boze witte man/vrouw genoemd”. Mensen die zich niet gehoord voelen, mensen die onrechtmatig behandeld worden, enz, enz. Ook ik ben wel eens boos op de politiek bijv. of op die vervloekte reguliere gezondheidsprutsers die willens en wetens mensen voor de gek houden en ze ziek houden of nog zieker maken. Als ik heel boos ben dan ga ik meestal de natuur in of schrijf het van me af. 😉

 2. Boos zijn is een emotie die mag en goed is omdat je het dan niet op kropt. De manier waarop men het uit is een ander verhaal 😉 Dat mag niet in alle vormen. Als het verbaal gebeurd heb ik er (meestal) niet zo’n moeite mee.

  • Irene

   Bedankt voor je positieve reactie. Zolang je er daarna over kunt praten samen, vind ik verbale boosheid ook geen punt.

 3. Tegenwoordig kan ik mijn ongenoegen op rustige en nette wijze aangeven. En echt uitten dat ik het niet waardeer dat men mij zo behandeld. Dat is wel kracht. Rustig blijven en toch je grenzen aangeven!

 4. Oeh, boos zijn vind ik echt zo onwijs lastig! Ik durf mijn frustraties nooit zo goed uit te spreken en krop ze dan vaak op. Jouw eerste tip om mensen te waarschuwen zou me misschien kunnen helpen om het toch eens te proberen. Als je eerlijk zegt dat je wat boos bent, helpt dat misschien om het daarna verder uit te spreken.

 5. Niets mis met boos worden! Ik zie het niet als een taboe en zie het als een gezonde uiting. Boos worden is ook leerzaam voor je zelf ontwikkeling. Ik hoef namelijk niet aardig gevonden te worden door iedereen. Dus heb ook geen moeite met mijn mening geven of boos worden. Als het maar redelijk is. Ik heb een hekel aan mensen die gewoon gaan schelden of bizarre en onbeschofte dingen gaan roepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*