Lactose-intolerantie, wat is het?

Tijd voor een informatieve blog, vandaag deel ik wat meer over lactose-intolerantie. Ik ben nu alweer ongeveer 9 jaar lactose intolerant. Ik vertel je graag wat het inhoudt en waar het in zit. Ook vertel ik hoe je lactosevrij eet.

Mijn lactose- intolerantie

Bij mij begon het allemaal meer dan 9 jaar geleden. Ik had vaak buikpijn en dan was mijn buik ontzettend opgeblazen. In die periode was ik net wat meer melkproducten gaan consumeren, want ik sportte veel. Toen ik nog niet zo fanatiek sportte dronk ik zelden melk, want dat heb ik als kind al altijd heel vies gevonden. Het maakte ook niet uit in welke variant, halfvolle kelk, karnemelk, yoghurt drink, warme melk, chocolademelk. Ik vond het allemaal even vies. Terwijl ik altijd een makkelijke eter ben geweest.

Toen ik wist dat ik lactose-intolerant was, begon ik alles te schrappen waar melk inzat. Niet veel later ontdekte ik pilletjes, waarmee ik toch melkproducten kon consumeren. Dat was best handig, als ik eens trek had in pizza of ijs.

Wat is lactose-intolerantie?

Lactose heet ook wel melksuiker. Wanneer lactose in je darmen komt, dan moet het verteerd worden. Dit gebeurt m.b.v. het enzym lactase. Wanneer er niet lactase wordt aangemaakt in de darm, dan kan lactose niet verteerd worden en geeft dat klachten. Dit wordt lactose-intolerantie genoemd. Dit is wel wat anders dan een allergie. Lactose-intolerantie geeft meestal klachten die verband houden met de spijsvertering. Denk hierbij aan buikpijn, misselijkheid, opgeblazen gevoel, problemen met de ontlasting. Bij een allergie zijn er vaak ook andere klachten, zoals astma en huiduitslag.

Lactose-intolerantie, een hype?

Vaak worden intoleranties als een soort van hype gezien. Ook met gluten zie je dit vaak. Dingen als “tegenwoordig is iedereen intolerant geworden” en “Eet gewoon” worden vaak op internet gezegd. Maar laat ik een ding uit de wereld helpen, een allergie of intolerantie is niet tof. Welke dat dan ook is. Ik betaal soms meer voor lactosevrije producten. Soms moet ik dingen zelf maken, omdat het niet lactosevrij in de supermarkt te vinden, denk aan vissaus, taart en witbrood. Daarnaast is eten buiten de deur een uitdaging. Veel restaurants zijn nog niet zo bekend met lactose-intolerantie. Kom je bij anderen, dan moet je vaak een koekje bij de koffie vriendelijk proberen af te slaan, want lactose zit ongeveer overal in.

Lactosevrije bountytaart

Waar zit lactose allemaal in?

Natuurlijk zit lactose in melk en melkproducten. Denk aan: melk, yoghurt, kaas, ijs, kwark, roomkaas etc. Daarnaast zit het in veel producten “verborgen”. Zo kun je het ook vinden in veel soorten koekjes, (wit)brood, sausjes, salades, chips, borrelnoten en soms zelfs in pakken sap!

Met lactose-intolerantie is het daarom verstandig om etiketten te lezen en te blijven lezen. Productsamenstellingen kunnen namelijk veranderen voor je erg in hebt. Ja, dit heb ik echt meegemaakt. Daarnaast is het goed om te weten dat er niet altijd specifiek benoemd wordt dat er lactose in zit, terwijl het er wel in zit. Zo zit er ook lactose in een product als er deze dingen op de verpakking staan: kaas, kaaspoeder, yoghurt, melkbestanddelen, melkpoeder, weipoeder, melkvet, boter, boterconcentraat, boterolie, boterpoeder.

Hoe ervaar ik lactose-intolerantie?

Ik ben er inmiddels aan gewend om lactose-intolerantie te hebben. Ik ben wel in de loop van de jaren intoleranter geworden. Lactase tabletten helpen niet meer en waar ik vroeger nog tegen sporen lactose kon, gaat dat nu minder goed.

Maar het goede nieuws is, er komen steeds meer lactosevrije producten op de markt. Ook eet men steeds plantaardiger, waardoor er ook meer vegan producten in de winkel liggen. Daarnaast wordt ik steeds handiger in de keuken, waardoor ik zelf ook meer dingen lactosevrij kan maken.

2 Comments

  1. Ik zou hier iets over kunnen of willen zeggen maar ik weet er te weinig vanaf.
    Het lijkt me heel lastig om zoiets te hebben, zeker vroeger toen er nog weinig was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*