Inpakken en uitpakken(traumaverwerking)

Het leven is een cadeautje, althans dat zegt men weleens. Maar het leven kan door heel veel redenen niet lijken op een cadeau of geschenk. Een van die redenen kan een trauma zijn. Ik had hierover een droom.

In mijn droom zat ik bij een politieke partij. Maar de bijeenkomsten hadden niets te maken met de politiek. De bijeenkomsten stonden in het teken van ervaringen uitwisselen. De groep was ook niet groot, ik denk dat er maximaal 10 personen waren.  In andere “politieke partijen” ging het in mijn droom net zo.

In mijn droom wisselde we onze ervaringen uit door spullen in te pakken die te maken hadden met gebeurtenissen die in het leven hadden plaatsgevonden. Met de hele groep pakten we ieders spullen uit. De spullen waren ingepakt in roze cadeaupapier. Van dat hele zoete papier met zoete printjes. Tijdens het uitpakken zongen we liedjes. Het mooie was dat we heel gemakkelijk met elkaar mee konden zingen. We leerden snel de melodie en de tekst kwam vanzelf. Het uitpakken ging met veel tranen. Zo raakte ik zelf ook heel erg ontroerd door een jonge vrouw die haar jonge kindje was verloren. Hoewel ik in het echte leven geen kinderen heb, heb ik wel een idee waar dat over ging. Maar dat is iets te persoonlijk nog.

Nu vraag je je misschien af, waarom ik dit deel. Eigenlijk is het heel simpel. Buiten het feit dat ik het een hele mooie droom vond en de droom zie als een magisch geschenk, denk ik dat we er met zijn allen wat van kunnen leren. Ik denk dat wat er in mijn droom gebeurde, ook een manier kan zijn om trauma’s te verwerken. Door dingen die met je trauma te maken hebben in te pakken, liefdevol te behandelen, erover te zingen(zingen werkt helend, maar praten kan ook) en daarna uit te pakken, waardoor je het ook weer liefdevol los kunt laten.

4 Comments

  1. Mooi droom idd en hoewel ik het leven niet echt als een cadeau zie “je weet hoe ik over het leven (zeker in deze wereld) denk” zitten er ook mooie kanten aan het leven. Ik heb in mijn leven al heel wat traumatische zaken meegemaakt en het heeft me heel veel tijd gekost omdat allemaal te verwerken. Ik doe dat het liefste alleen in de vrije natuur of door er gewoon over te schrijven in dicht vorm. Dat mensen die die gedichten lezen dat vaak niet leuk vinden of het gewoon niet begrijpen maakt mij daar niet bij uit. Overigens, binnen politieke partijen worden ook heel veel ervaringen uitgewisseld, ik heb vijftien jaar bij een politieke partij gewerkt. Alle ervaringen die ik bijv. in mijn jeugd heb opgedaan heb ik tijdens mijn politieke carrière gebruikt om te proberen dat kinderen niet hetzelfde hoefde mee te maken wat ik had meegemaakt als kind. Wat dat betreft had mijn politieke loopbaan ook wel weer een helende werking.

    • Ik weet dat jij het leven niet als cadeau ziet, maar sommige mensen wel. Ik schrijf inderdaad ook veel over dingen die ik meemaak en leer. Goede uitleg over de politiek. Zo had ik het nog niet bekeken.

  2. Ik ga dromen vaak ook helemaal “ontraadselen”… Dan probeer ik te achterhalen waarom ik dat droom. Soms komt er iets in voor wat je op tv. gezien hebt of meegemaakt en soms gaat het veel verder terug. Wat je zegt, toch iets van het verwerken van gebeurtenissen in je leven.
    Mooie droom in die zin dat het inpakken voor het loslaten stond, een stukje verwerking inderdaad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*