Ik perfectionistisch ? Nee joh..

Zoals ik al vertelde in deze blog, ik heb een minicursus perfectionisme gedaan. Voordat ik begin te vertellen wat ik allemaal heb geleerd, lijkt mij het wel leuk om wat over mijn relatie met perfectionisme te vertellen. Anders komt het zo uit de lucht vallen!

town-sign-1148092_640

Perfectionisme, ik ben niet van de ene dag een overdreven perfectionist geworden, nee dit is erin geslopen en langzaam erger geworden. Tot het moment dat het mij in de weg ging zitten. Vanaf dat moment was ik een overdreven perfectionist. Ik weet dat ik op de basisschool al perfectionistische  trekjes vertoonde, ik was gefocust op mijn best doen, op de middelbare school was opeens heel veel meetbaar. Bij veel vakken kreeg je cijfers en geen goed of voldoende. Aan de ene kant vond ik dit prachtig, maar ik werd er ook faalangstig van. Hoewel ze op geen enkele school door hebben gehad dat dit zo lastig voor mij was, zorgde dit voor veel gepieker en stress.

Toen ik in behandeling ging voor mijn eetstoornis, kwamen we wel snel achter mijn perfectionisme en faalangst. Toch heb ik dit niet geheel los kunnen laten.

Ik kan mijn rijexamen nog op de dag van vandaag herinneren. Ik had een speciaal faalangst examen. Met rijden was ik namelijk niet altijd mijn faalangst de baas, ook heb ik mede door mijn faalangst 3 keer over mijn theorie gedaan. Even voor de duidelijkheid, een faalangst examen is zeker niet makkelijker, het voordeel is alleen dat degene die het examen afneemt wat rustiger is en je 1x een time-out mag nemen.

Het gesprek met deze man herinner ik me ook nog goed. Ik kreeg allemaal vragen over mijn faalangst. Ik vond dit toen best stom, ik dacht bij mezelf “u weet toch zoveel over faalangst?” Inmiddels snap ik die beste man wel, eigenlijk wist ik zelf weinig van mijn eigen faalangst af, zo weinig dat ik in de stress raakte van de vragen.

Wat ik met de cursus heb geleerd

Inmiddels weet ik wel beter. Ik heb tijdens de cursus geleerd dat perfectionisme nooit gezond is, als je er zoveel last van hebt. Perfectionisme heeft dan ook niet alleen te maken met resultaten, het heeft ook te maken met feedback persoonlijk opvatten, bang zijn voor afwijzing en zwart wit denken. Eigenlijk ben ik een snelkookpannetje de hele dag door. En dit houdt a niet op en b vreet ontzettend veel energie.

We kennen de ploeterende perfectionist wel, daarvan zie je het heel erg aan de buitenkant. De “stille” perfectionist zien we niet. Deze perfectionist heeft de lat zo hoog liggen dat de perfectionist toch weet dat hij dit niet haalt en daarom maar uitstelt en daarmee faalangstig word. Faalangst is nl. een vorm van perfectionisme.  Hee! Herkenbaar.

20160709_111913-1

De prijs is te hoog

Buiten dat dit grapje mij stress geeft tot en met, zorgt het bij mij voor angst, paniek en dwang. Ja dit klinkt misschien raar, maar het is bewezen dat van perfectionisme angst en paniekklachten komen. Daarnaast is er nog een hogere prijs die ik betaal voor perfectionisme. Ik stel uit angst mijn leven uit, ik heb vaak angst voor de toekomst en ben bang om beslissingen te nemen. Daarnaast kan ik slecht nee zeggen, bang voor afwijzing, maar wel met de kans dat anderen over mij heen lopen.

Waar komt dit vandaan?

Weetje, dit gedrag komt ergens vandaan, er zit nl. verschil in het brein van een perfectionist en een normaal persoon. Tot nu toe weet ik niet welke situatie ertoe geleid heeft dat ik perfectionistisch ben geworden, dit kan nl. ook iets onschuldigs zijn geweest, maar waar wel mijn brein overdreven op heeft gereageerd en dit heeft gezorgd voor de hele ellende. En nee, het hoeft heus niet iets raars te zijn, het kan een normale afwijzing of situatie geweest zijn, maar mijn brein heeft dit eruit gepakt. Dus er is ook geen dader en slachtoffer.

Beter leven

Gelukkig heb ik ook een aantal tips en trucs gekregen, waarmee ik druk bezig ben. Gelukkig krijg ik nu ook wat meer rust in mijn hoofd en voel ik mij vrijer. Het belangrijkste is, dat ik leer uit dit negatieve cirkeltje te komen.

Natuurlijk gaat dit niet van de een op de andere dag goed, maar ik ben nu iedergeval al zover, dat ik denk dat dit ook niet hoeft.

chalk-1551575

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*