Hoera! Ik ben een digitale minimalist!

Tja, ik ben dus tot een ontdekking gekomen. Ik ben blijkbaar een digitale minimalist en in deze tijd is dat super hip en trendy (wie had dat ooit gedacht). Misschien klinkt deze term je niet bekend in de oren. In dat geval leg ik je het graag uit.

Wat is digitaal minimalisme?

Minimalisme gaat er eigenlijk om dat je je richt op wat belangrijk en essentieel is. Digitaal minimalisme gaat erom dat je minder tijd online bent en dat je goed nadenkt hoe je je tijd online gebruikt. Zo zijn digitaal minimalisten kritisch over welke apps ze downloaden en hoeveel tijd ze online zijn op Social Media kanalen.

En ik dus ook

Ik wist eigenlijk niet dat deze term bestond. Maar ik ben al langere tijd bezig met het indelen van mijn tijd online. Voor mij is de voornaamste reden dat het gewoon teveel energie kost. Zo heb ik mijn social media al even geleden weggebonjourd (wat een geweldig woord is dat). En ik ben me er ook heel bewust van hoeveel tijd ik op internet doorbreng. Ik heb getwijfeld om ook met Whatsapp te stoppen, maar dat is nog iets te lastig. Ik heb in Whatsapp toch echt contacten die ik niet wil missen en ook voor werk gebruik ik whatsapp. Verder probeer ik minder te internetten en volg ik geen nieuws.

De toekomst

Ik kan soms met wat jaloers worden op mensen zonder internet en met een Nokia als telefoon. Tegelijkertijd weet ik ook dat dat niet haalbaar voor mij is voorlopig. Ik wil mijn blog onderhouden en mijn sociale contacten behouden. Wel wil ik nog minder tijd online zijn en zeker niet doelloos googlen.

Soms droom ik ervan

Om gewoon te typen met een ouderwetse typemachine, om gewoon een route met een kaart te plannen en echte face to face contacten. Vooral dat laatste lijkt me enorm waardevol. Ik heb namelijk niet het idee dat online contact houden op langere termijn vol te houden is. Een afspraak van maar een uur of 2 is zoveel meer waard als urenlang online te praten. Elkaar weer gewoon zien en terug naar de essentie. Dat is waar het voor mij om draait.

Hoe ga jij om met social media en internet.

2 Comments

 1. Ik zou soms ook best terug willen gaan naar de tijd dat alles “simpeler” was maar voor mijn werk is dat zo goed als onmogelijk. Ik weet nog wel dat toen net internet begon dat ik ernaar uitkeek dat je een bibliotheek met informatie kreeg en je kon nu echt alles opzoeken wat je maar wilde. Nog steeds geweldig hoeveel informatie er te vinden is en zo snel.
  Digitaal vind ik vaak het wel onhandig als je moet inloggen met DigiD. Wat een gedoe. Een code via sms, invoeren, al die wachtwoorden waar je gek van wordt.
  Maar ik denk wel dat ik een stuk minder actief ben dan mijn collega’s… die zijn 24 uur bezig met hun online leven en dat gaat mij te ver. Dan heb ik geen normaal leven meer. Doseren dus. šŸ™‚

 2. Ik heb alleen Twitter, FB en mijn blog op mijn pc.
  Een smart/zombiephone heb en wil ik niet.
  Twitter gebruik ik het meest maar om nu te zeggen dat ik echt contact met mensen heb nee. Je kunt ze denk ik op een hand tellen.
  En wat op mijn blog staat staat ook op FB.
  Twitter gebruik ik voornamelijk om plaatjes en muziek te posten.
  Echt veel online ben ik niet.
  Als ik van huis ben heb ik wel mijn Nokia telefoontje bij me maar dat is alleen voor ingeval van nood. Nieuws volg ik ook niet echt. Ik zie wel eens wat voorbij zeilen op twitter maar daar heb ik bijv. de trendlijst weggewerkt met mijn ad-blocker dus ik zie nooit wat er trending is. Ik ben dus ook een soort van online minimalist al ben ik wel wat meer online dan jij. Ik heb sowieso altijd mijn pc aan staan om naar mijn favoriete internet radio station te kunnen luisteren, XXL Bonanza.
  Dat zit helaas niet op een gewone radio of op DAB+.
  Op dat station wordt ik nooit lastig gevallen met reclame en nieuws, het is 24/7 muziek met heel soms een dj maar het merendeel is non-stop muziek uit de jaren 60, 70, 80, 90, 00, 10 en van nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*