Hoe vaak check jij uit?

Ik heb al vaker geschreven over internet, opslaan en de digitale ontwikkeling. Maar toch ga ik door, door met stukjes hierover schrijven. Ik leer steeds meer over internet en door erover te filosoferen kom ik vaak weer tot verrassende antwoorden. De hoofdvraag van vandaag is: “Wanneer check jij uit?” Eerst even wat informatie..

Wat er allemaal te vinden is op het wereldwijde web

Waarschijnlijk weet jij wel wat er te vinden is op het wereldwijde web. Je vindt er gewoon alles wat je nodig hebt en nog veel meer. En juist dat is het probleem. Je vindt er informatie, je hebt geen boeken meer nodig. Maar je vindt er ook spelletjes, nieuwssites, informatie die je niet nodig hebt en filmpjes. De hoeveelheid informatie die onze hersenen iedere dag weer te verwerken krijgt is teveel. Onze hersenen zijn daar niet tegen bestand, wat leidt tot diverse soorten fysieke en mentale problemen.

Er is nog meer

Toen internet nog niet zo lang bestond, deed je enkel de dingen die echt nodig waren. Er waren nog geen social media en je was blij als je de volgende dag een mail terug kreeg. Natuurlijk waren er toen al wel mensen die dag en nacht online waren, maar het gros van de mensen gebruikte weinig internet. Ook omdat het vaak niet goedkoop was. Nu kunnen de meeste mensen niet meer zonder internet en vertonen verslavend gedrag.

Primair uitchecken

Wees gerust deze termen komen niet uit een boekje ofzo. Ik heb deze termen zelf bedacht. Internet is tegenwoordig een bron van vermaak geworden. Men moet vermaakt worden door websites, spelletjes en filmpjes. Hoe vaak scroll jij niet op een nieuwssite of op social media, gewoon voor de lol of tegen verveling? Of doe je het om even nergens anders aan te denken? Hoe vaak ga je internetten terwijl je eigenlijk een beslissing moet nemen? Dit is primair uitchecken. Je checkt namelijk uit bij jezelf. Het alleen maar aan staan en altijd contact hebben zorgt ervoor dat de weg opzoekt naar buiten i.p.v. naar binnen. In dit leven gaat het erom om vanuit jezelf te kunnen leven, niet vanuit wat de buitenwereld denkt of doet. Het gaat er ook om naar jezelf te luisteren, naar de stem van je ziel.

Secundair uitchecken

Misschien wel de bekendste vorm. Wanneer je secundair uit checkt, dan check je uit, wanneer je iets sociaals aan het doen bent. Je bent bijvoorbeeld uit eten met vrienden en zit continue op je telefoon te loeren. Dan check je uit. Juist het echte contact maken met mensen om je heen is zo belangrijk. Dat heeft niet alleen psychische voordelen, ook hormonaal. Je maakt gewoon allerlei stofjes in je lichaam aan, die je nodig hebt, maar niet krijgt van online contact of surfen. Daarnaast heb je die stofjes ook niet de hele dag continue nodig. Dus hoef je niet altijd aan te staan als je mensen echt spreekt i.p.v. online.

Ik vraag me af

Waarom er niemand opstaat. We dreigen met zijn allen een stelletje internetjunkies te worden, we raken het contact kwijt met onszelf en met de wereld op ons heen. Hoelang gaat dit nog door?

En ik weet

Dat ook ik dit publiceer en hierbij gebruik maak van het internet. Al ben ik wel een digitale minimalist, en zit ik weinig online en denk na over wat ik wel en niet online doe. Daarnaast wil ik dit bericht verspreiden en waar vind ik mensen die dit lezen? Juist ja, op internet.

Hoe vaak check jij uit?

One Comment

  1. Ik doe eigenlijk niet zoveel op het internet.
    Ik zoek wat ik nodig heb zoals dingen over astrologie, kijk twitter en facebook, schrijf op mijn blog, kijk een dagelijks filmpje op YouTube over astrologie, astronomie en geologie en kijk de headlines van het nieuws en dat is het. In de ochtend doe ik een rondje en daarna ga ik meestal de natuur in waar ik dichtbij mezelf en de natuur ben en in de avond na het eten en mijn oude mannen dutje doe ik nog een rondje, kijk daarna meestal nog een dvd, doe de afwas of lees een boek en daarna ga ik slapen. Ik koop ook nog regelmatig een boek om te lezen omdat niet alles wat ik wil lezen op het internet staat. Bovendien slijpen boeken de geest. Zoals je weet heb ik geen smart/zombiephone zoals ik ze noem, vind ik niet nodig en dus overbodige luxe. Als mensen me willen spreken komen ze maar langs of zo. Overigens, je zegt dreigen internet junkies te worden. De meeste zijn dat al, die zijn 24/7 verbonden met het internet en nemen hun telefoon mee naar bed. En al die elektromagnetische vervuiling heeft weer zijn weerslag op hun slaappatroon en lichaam. Straks als er 5G is zal dat helemaal een hoop ellende gaan geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*