Het verband tussen trauma’s en verslavingen deel 1

Trauma’s en verslavingen, ik noem ze misschien in één adem. De laatste tijd ben ik meer en meer geïnteresseerd geraakt in het verband tussen trauma’s en verslavingen. Ik heb vroeger wat trauma’s opgelopen en ben verslaafd aan bijna alle vormen van social media, ik ben een lange tijd op een slechte manier met internet omgegaan en ik heb zowel anorexia als boulimia gehad. Ik ben verslaafd geweest aan niet eten, maar ook aan eetbuien houden. En nu denk ik te weten(en dat klinkt best eng) hoe het zit en wil ik mijn verhaal delen.

Wat zijn trauma’s en verslavingen?

Goede vraag om eerst mee te beginnen. Een trauma is eigenlijk het gevolg van een heftige gebeurtenis die plaatsgevonden heeft in het verleden. Een trauma is eigenlijk een teken dat jij die gebeurtenis niet verwerkt hebt. Trauma’s zijn er werkelijk in alle soorten en maten. Een mens kan kleine trauma’s oplopen, maar ook grotere.

Trauma’s kunnen plaatsvinden in een thuissituatie, maar ook op werk of op een andere plek. Je hele leven door kun je trauma’s oplopen. In dit artikel zal ik mij beperken tot de trauma’s die je kunt oplopen in je jeugd.

Een verslaving kenmerkt zich vaak in het feit dat je niet zonder iets of iemand kunt. Het klinkt gek, maar je kunt ook verslaafd raken aan mensen, aan aandacht, aan geld etc. En natuurlijk zijn er ook de “bekende” verslavingen zoals: drank, drugs, alcohol, gokken, eten etc.

Jeugdtrauma’s

Jeugdtrauma’s kunnen een grote trigger zijn voor het later ontwikkelen van verslavingen. En dat gaat terug naar de basis. Ik zeg overigens niet dat iedereen die een jeugdtrauma heeft opgelopen gelijk een verslaving ontwikkeld of dat je wel een jeugdtrauma moet hebben om een verslaving te kunnen ontwikkelen. Het enige wat ik denk dat er een verband bestaat tussen deze twee. En ik denk dat een jeugdtrauma zorgt dat er een hoger risico bestaat op verslavingen.

Maar terug naar de basis. Ook van dit verhaal. De basis is erg belangrijk in een mensenleven. Dat betekent dat je de zorg, aandacht en liefde krijgt als kind die je nodig hebt. Dat betekent ook dat de band met je ouder(s) goed moet zijn. Dat je je veilig voelt. Wanneer er dingen thuis niet goed liepen door, afwezige ouder(s), door fysieke of emotionele mishandelingen of bijvoorbeeld het wegvallen van een ouder, dan is je basis minder goed. En juist in die basis leer je vertrouwd te zijn, je geliefd en veilig te voelen.

Wat gebeurt er als de basis niet goed is?

Je kunt beter vragen: Wat kan er gebeuren? In de basis leer je hoe relaties werken. Je leert hoe de relatie tussen de ouder en jou is. Wanneer je dat niet hebt geleerd, kun je in je latere leven problemen krijgen met relaties. En daar bedoel ik niet alleen liefdesrelaties mee. Al kan een slechte relatie tussen jou en je ouders er wel voor zorgen dat je je te afhankelijk gaat opstellen en relaties aangaat met mensen die niet goed voor je zijn.

Alles gaat om relaties in het leven

Als men het heeft over relaties, dan denkt men vaak dat het om romantische relaties gaat, maar dat is dus niet zo. Je hebt familierelaties, werkrelaties, vriendschappen, maar ook relaties met dingen. Alles in het leven is een relatie. En als jij niet geleerd hebt om op een goede manier met relaties om te gaan in jeugd, kan het later misgaan. Wanneer je bijvoorbeeld verslaafd raakt aan alcohol dan is de relatie met alcohol niet zo best. Jij bent afhankelijk geworden van de alcohol en jij geeft alleen maar(doet er alles aan om het te krijgen). Kon je als kind afhankelijk zijn als je je verdrietig voelde? Met veel verslavingen is de relatie niet goed.

De relatie met jezelf

Je kunt je misschien indenken dat als je niet geleerd hebt om met relaties om te gaan, de relatie met jezelf niet zo best is. Ook dat is een relatie. Als je nooit de liefde hebt gevoeld als kind is het heel moeilijk om die aan jezelf te geven. Ook later. Als baby ben je afhankelijk van je ouders, op alle manieren. Maar ook wanneer kinderen nog klein zijn, zijn ze afhankelijk. Ze zijn afhankelijk om praktische redenen, denk aan eten, drinken, dak boven het hoofd. Maar ook om emotionele redenen, denk aan liefde, aandacht en verzorging. Wanneer je dat niet krijgt, kan dat een vreselijke diepe wond veroorzaken. Want, als jij afhankelijk bent maar je krijgt niet wat je nodig hebt, wat ben jij dan nog waard? Dat is een keiharde afwijzing. Dit is ook vaak de reden waarom mensen die dit meegemaakt hebben onzeker zijn of zelfs niet tevreden zijn over zichzelf.

Zijn alle ouders slecht?

Zeker niet. Ouders zijn mensen, gelukkig maar. En ouders maken fouten of hebben zelf dingen meegemaakt. Sommige ouders zijn zich niet eens bewust als er iets misgaat. Soms lopen bepaalde patronen generaties lang door, dit wordt ook wel familiekarma genoemd.

Volgende keer

Schrijf ik graag verder over relaties. Voor nu lijkt je dit even genoeg informatie. Blijf me dus vooral volgen!

Disclaimer: Dit artikel is niet wetenschappelijk. Ik deel enkel mijn ervaringen en mijn filosofische gedachten. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend en Wijzermetirene is niet aansprakelijk voor directe of indirecte schade als gevolg van het gebruik van dit artikel.

2 Comments

  1. Goed artikel met een duidelijke uitleg! En ik denk ook zeker dat er een verband is tussen relaties, (jeugd) trauma’s en verslavingen. En zoiets suddert als een rode draad door je leven, al merk je het vaak niet bewust. Alles wat je hebt meegemaakt werkt door in hoe je opstelt tegenover andere mensen, hoe je staat in het leven. Soms kunnen kleine dingen zelfs een impact hebben. Zo was ik een keer aan het telefoneren en kreeg ik een opmerking dat ik iets niet goed zei. Misschien was het goed bedoelt, maar sindsdien vind ik iemand opbellen heel ongemakkelijk om te doen. Gek dat je dat altijd bij blijft. Ik ben reuze benieuwd naar je volgende artikel over dit onderwerp, ik denk dan ook dat veel mensen het herkenbaar zullen vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*