Het leven met een rugtas

Al weken wil ik hier een blog over schrijven en nu ga ik het uiteindelijk doen. De titel klinkt misschien wat vreemd. Pasgeleden realiseerde ik me dat iedereen wel een rugtas mee tilt in zijn leven. Die rugtas zit vol met bagage. Bagage die kan bestaan uit onverwerkte gebeurtenissen in dit leven maar ook uit vorige levens. Voor de een is de rugtas zwaarder dan voor de ander. Sommigen komen er pas laat in hun leven achter dat ze een rugtas tillen, anderen weten vanaf jongs af aan dat hun bagage overal mee naar toe gaat.

Dan gooi je die rugtas toch gewoon van je af? Hoor ik je nu denken. Dat zou best makkelijk zijn, maar zo werkt het helaas niet. Je bent verplicht je rugtas mee te tillen. Je denkt nu misschien dat je dat niet volhoudt, maar dat hoeft ook heus niet. Je kunt je rugtas lichter maken door dingen te verwerken.

Hoewel dit heel zweverig klinkt. Denk ik dat het in het normale leven ook zo werkt. Een postbode kan ook zijn fietstassen niet legen zonder de post op de juiste adressen te bezorgen. En wanneer je naar de supermarkt gaat en terug komt met een tas vol boodschappen, gooi je deze ook niet tussendoor weg. Anders kun je weer opnieuw naar de supermarkt en het is ook nog eens zonde van je geld.

Ook ik til mijn rugtas nog steeds met mij mee. Hij is wel wat lichter geworden gelukkig, maar nog steeds niet leeg.

Hoe zwaar is jouw rugtas?

4 Comments

 1. Mijn rugtas was in vroeger jaren lood en lood zwaar en er leek alleen maar meer en meer bij te komen. Ik bezweek letterlijk en figuurlijk onder het gewicht al is dat misschien een beetje overdreven, je krijgt immers nooit meer dan je kunt dragen maar het was zwaar. Zo’n 28 jaar geleden heb ik de koe bij de horens gevat en ben al die oude rommel gaan opruimen. Alles nog eens heel goed bekeken van verschillende kanten en ook gekeken wat voor les ik er voor mezelf uit kon trekken. Veel dingen ook meerdere malen herbeleefd wat enorm zwaar was maar mijn rugtas is inmiddels heel veel lichter en leger. 😘😉

  • Irene

   Ik weet het. Goed dat jij een deel van je rugtas kon legen. Ik ben nog steeds bezig met rommel opruimen. Maar alles komt goed, ooit.

 2. Wat mooi verteld Irene! Ik heb en flinke rugtas vol met goede maar ook heel slechte spullen. En die laatste raak je nooit meer kwijt, het blijft gewicht geven aan de rest van je leven.
  Echt weggooien lukt nooit maar met je jaren voelt zo een tas vanzelf lichter aan. Omdat je gewend raakt aan het gewicht en dan is het weer goed te (ver)dragen.

  • Irene

   Dankjewel! Ik denk persoonlijk dat je wel weg kunt gooien, maar dat proces is zwaar. Goed dat jouw rugtas iedergeval iets lichter aanvoelt 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*