Hamsteren en de ik-cultuur

Beste inhalige koper,

Ik heb je wel gespot in de supermarkt. Je gooide je karretje vol met tientallen pakken melk en wc-papier. Je kunt nu tot kerst wel overleven. Maar vind je nu zelf dat je reëel bezig bent? Vind je het zelf niet een beetje overdreven? Of ben je gewoon teveel met jezelf bezig? Met de tekorten die jij denkt op te kunnen lopen. Want stel je voor. Wat ik mij persoonlijk meer voorstel is dat jij de supermarkt plundert met hoeveelheden die je niet nodig hebt. Het gevolg daarvan is dat iemand die het echt nodig heeft misgrijpt. Puur en alleen omdat jij in een angst van tekorten leeft. Als je zelf maar genoeg hebt. Ook wel de bekende ik-cultuur.

Maar wie ben ik om daar over te oordelen? Tja dat is een hele goede vraag. Ik heb eigenlijk altijd wel een kleine voorraad in mijn kast. Ik verzamel een paar blikken en heb altijd genoeg wc papier en water in huis. Als er een ramp in Nederland uitbreekt, kan ik meestal wel een dag of 4-5 zonder kraanwater en kan ik minimaal 7 dagen eten. Het zal misschien geen culinair hoogstandje worden, maar dat geeft niet. I will survive.

Lieve inhalige koper, heb je nooit geleerd om een basisvoorraad in huis te hebben? Heb je nooit geleerd dat je in alle tijden moet kunnen overleven? Dat je tot in je diepste wezen gewoon mens bent en mensen altijd moeten kunnen overleven. Ook als je gewend bent te leven in een 24-uurs maatschappij.

Lieve inhalige koper, omdat jij een mens bent, moet je toch ook wel mee kunnen voelen met anderen? Anderen die je producten ontneemt en die straks in de knel komen te zitten? Hoe zou jij je voelen met al je pakken wc papier, wetend dat er mensen zijn die straks niet meer naar het toilet kunnen?

Groetjes een verbaasde supermarktbezoekster

4 Comments

  1. Ik ben vandaag in verschillende supermarkten geweest en moest innerlijk heel hard lachen om al die sukkels die aan het hamsteren waren. Er stond er voor mij bij de Lidl een die had voor bij elkaar 300 euro gekocht. Wat me ook opviel was dat mensen niet gezonde of extra gezonde producten kochten maar snacks, chips, alcohol “bier en wijn” en dus ja, toiletpapier. Het is alsof men denkt, als we dan toch allemaal naar de donder gaan laten we er dan een leuk feestje van maken. Ik heb ook altijd een voorraadje in huis aan eten, water en wc papier dus ik red me wel maar zoals je zegt, het is behoorlijk asociaal wat al die hamsteraars doen maar het verbaasd me eerlijk gezegd niets. We leven in een ik maatschappij waarbij ik en ik alleen belangrijk is. zo wordt er door vele helaas gedacht. Ik heb vandaag ook mensen gezien die aan het vechten waren om de laatste producten. Ik dacht altijd dat Amerikanen gestoord waren, maar dat is hier dus ook.

  2. Goed geschreven zo “rechtstreeks” aan de hamsteraars. Het is toch te gek voor woorden dat mensen als een malle van alles inslaan alsof de dag des oordeels is gekomen. Het maakt inderdaad duidelijk dat er genoeg “ik” mensen zijn die altijd en alleen aan zichzelf zullen denken.
    Ik hoop dat het snel overwaait en ik hoop stiekem dat al die producten dan plots een stuk goedkoper zijn, hebben zij vast spijt daarna. Maar dat is wishful thinking hahaha!

Comments are closed.