Gedichten uit het hart

Ik schrijf al zolang ik me kan herinneren. Toen ik nog niet kon schrijven, maakte ik al letters na, in de hoop dat alles wat in mijn hoofd en hart zat, te kunnen delen met de buitenwereld.

Tot op de dag van vandaag schrijf ik nog steeds vanuit het hart en daarom leek het mij leuk om hier een blog over te schrijven.

De essentie van gedichten schrijven

Toen ik net begon met gedichten schrijven, was ik vooral bezig met hoe andere dichters schreven. Ik was twaalf en vond mezelf te oud voor het schrijven van sinterklaasgedichten. In mijn ogen was heel dichtend-Nederland erg poĆ«tisch en ik vond dat ik daar ook in mee moest gaan. Qua gedichten schrijven vond ik dit best een moeilijke periode, omdat mijn gedichten vaak “flair” misten en ik het gevoel had, dat ik als dichter niet voldeed. Pas veel later kwam ik erachter dat dit helemaal niets te maken had met de essentie van gedichten schrijven zelf.

Wat is de essentie dan wel?

Voor mij is het heel belangrijk om gedichten vanuit het hart te schrijven. Dat maakt mijn gedichten ook uniek. Een unieke schrijfstijl hebben is mooi, maar het is nog mooier om een unieke boodschap of inhoud te hebben binnen gedichten. En wanneer je doet war je hart ingeeft, dan weet je ook dat het klopt. Dat betekent overigens niet dat ik alleen maar liefdesgedichten schrijf. Ik schrijf wel alles met liefde. Met liefde kun je ook schrijven over hoop, dromen en liefde voor de natuur. Liefde is meer dan verliefd zijn of seks. Met liefde kun je ook schrijven over de donkere wolken die boven je hoofd hangen. Juist die verbinding tussen het hoofd en het hart is zo mooi.

Ben ik ook uniek?

Ja, misschien wel. Maar ik geloof erin dat ieder mens, ieder wezen uniek is. Ik ben niet beter of meer dan een ander. Ook niet minder natuurlijk. Ik geloof ook dat ieder mens kan schrijven op zijn of haar unieke manier. Gedichten schrijven is voor iedereen toegankelijk, zolang je maar je hart volgt, dan komen de woorden ook vanzelf. En belangrijk, je hart kent geen oordelen over, rijm, lengte, taal of wat dan ook. Je hart klopt en je hoeft alleen het ritme te volgen.
Schrijf jij ook vanuit je hart?

6 Comments

 1. Ik schrijf vanaf mijn achtste gedichten.
  Vroeger gingen ze vooral over de pijn en verdriet die ik voelde in mijn hart, over overlijden van mijn moeder, de martelingen “letterlijk en figuurlijk” die ik onderging aan de hand van mijn familie.
  Het waren hartenkreten naar de buitenwereld maar niemand hoorde of begreep ze echt. Vaak zei men dan, dat ik me niet moest aanstellen en een man moest zijn en mannen huilen niet. ik moest koud en gevoelloos zijn zoals zij.
  Ik heb in mijn pc nu bijna 1500 gedichten staan en als ik terugkijk dan gaan de meeste over pijn en verdriet maar er gaan er ook over hoop, verliefdheid of de liefde in het algemeen. Misschien dat ik ze ooit eens ga bundelen, ik weet het niet. šŸ˜˜ šŸ˜˜

 2. Ik schrijf geen gedichten maar ik denk wel dat ik ook vanuit mijn hart schrijf. Vooral mijn KeeK’ s. Het fijne is dat je je niet hoeft te houden aan regeltjes met in je achterhoofd een merk of bedrijf. En ik schrijf gewoon op wat ik voel en denk. Soms twijfel ik even of ik niet te “open” ben maar ach, je bent wie je bent.

 3. Hoi Irene, ook ik kan in mijn teksten en gedichten veel kwijt. Ik schrijf ze sinds zo’n 30 jaar en heb een gedichtenbundel: “Gedachtendroom”. Helaas is deze niet meer te koop want de uitgever deed dat niet meer op afroep en om er veel geld in te steken waarbij ik maar af moet wachten of ik ze kwijtraak wilde ik niet. Het ging mij ook vooral om een paar exemplaren voor mijn familie en die zijn er gekomen.
  Ik heb wel mijn gedichtenblog: “Gedachtendroom”.
  Ik schrijf oa. over moeilijke momenten zoals het overlijden van dierbaren, de natuur, liefde/vriendschap, spiritualiteit. Gewoon uit het leven en gedichten waar mensen steun in kunnen vinden.

  • Irene

   Wat gaaf dat jij een gedichtenbundel hebt gemaakt. Gedichtenbundels verkopen heel slecht naar mijn ervaring. Heb er zelf 3 uitgegeven, waarvan 2 via bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*