Een koude douche!

Heerlijk vind ik dat, koud af douchen! Wanneer je dit leest, zal je best het idee hebben dat ik een grapje maak, maar niets is minder waar! Ik douche tegenwoordig koud af. Wil je weten wat dit inhoudt en waarom ik dit doe? Lees dan snel even verder!

kermit-70116_640

Hoe is het begonnen?

Ergens in december las een stuk van Koen de Jong over koud douchen. In januari is er namelijk een challenge om een maand lang koud te douchen. Ik las over alle voordelen ervan en was gelijk gemotiveerd om te beginnen. Ik wilde dan ook niet pas wachten tot in januari. Dus stiekem ben ik al een tijdje bezig.

Wat zijn de voordelen van koud douchen?

Veel mensen zijn huiverig voor koud douchen en dat is best begrijpelijk. Wij zijn namelijk in de loop van de jaren gewend geraakt om warm te douchen en een warme douche is best lekker, toch? Toch heeft koud douchen ook voordelen.

Onze bloedvaten helpen bij allerlei processen in ons lichaam. Als bloedvaten goed hun werk doen, werken je hersenen, spieren en organen beter, simpelweg doordat ze meer zuurstof en voedsel krijgen. Wanneer je een koude douche neemt of koud af doucht, dan krijgen je benen en armen minder bloed omdat dit bloed nodig is voor je vitale lichaamsdelen. Na een koude douche gaan de vaten weer openstaan en komt de doorbloeding op gang.

Dit hele proces heeft voordelen. Door koud te douchen activeer je bijvoorbeeld de vetverbranding. Dat het activeren van de vetverbranding voordelen heeft, heb ik al eens uitgelegd in deze blog. Daarnaast zorgt een koude douche voor meer energie, het minder koud hebben in de winter, een gavere huid, een beter werkend immuunsysteem en een beter humeur. Tot slot, is koud douchen ook nog eens goed voor het milieu.

shower-653671_640

Wat heb ik persoonlijk gemerkt?

Ook ik heb al wat voordelen ervaren. Ik douche niet geheel koud, maar ik douche alleen een minuutje koud af. Dus zo goed ben ik helaas (nog) niet voor het milieu. De eerste paar keer vond ik het best wennen om mijn douche kouder te zetten, want ik hield altijd wel van een warme douche. Zoveel zelfs, dat ik er vaak te lang onder stond! Inmiddels merk ik aan mezelf dat ik bijna niet zonder kan. Na het koud af douchen heb ik het vaak lekker warm. Ik merk dat ik me fitter voel en minder moe, ik krijg er een hoop energie van! En die energie is voor mij heel belangrijk. Daarnaast voel ik me echt herboren na een koude douche!

Douchen jullie wel eens koud? Of zouden jullie dit willen proberen?

11 Comments

  1. Ik denk inderdaad dat koud douchen goed is voor het milieu én voor je doorbloeding. Toch geef ik zelf iets te veel om mijn lekker warme douche om het te proberen, haha.

  2. Ik heb hier al veel over gelezen en ken ook iemand die altijd koud doucht. Zelf ben ik door mijn Spaans/Portugese gene een enorme koukleum. Ik heb een bloedhekel aan kou, sneeuw en ijs en hoop in oktober al dat het snel lente gaat worden. Ik functioneer beter bij dertig graden boven nul dan bij de vijf tot zeven graden die we nu vaak hebben. Maar wil het wel eens proberen, misschien helpt het tegen de vermoeidheid die ik op het moment vaak voel. 😉

  3. Oh ik moet er niet aan denken, helemaal niet in deze koude maanden! Ik heb het al zo koud en vind het s’avonds al lastig om het warm te krijgen. Voor mij geen koude douche 🙂

  4. Ik probeer het wel te doen. Vooral na het wassen van mijn haar probeer ik dat uit te spoelen met echt koud water. Voelt lekker verfrissend, maar het lijkt ook alsof mijn haar er een stuk minder pluizig van raakt! Maar wel alleen afdouchen hoor, ik begin toch echt wel met warm water. Anders verkramp ik helemaal van de kou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*