Drukte zit in je hoofd

Iedereen kent het wel: druk zijn. Vaak geven we de schuld aan de maatschappij waarin we leven, maar is dat wel zo? Of zit het gewoon in ons hoofd?

frog-1339892_640

Actief leven

Dit wordt wel vaak als een excuus gebruikt. We hebben het te druk, omdat we een actief leven leiden. We hebben allemaal bezigheden, hobby’s en verplichtingen. Actief zijn wordt gezien als iets belangrijks, waardoor je er nog meer bij hoort en we blij kunnen zijn met onszelf. Maar is dit eigenlijk wel zo? Kunnen we wel blij met onszelf zijn als we zo’n druk leven leiden dat we er moe van worden en er geen plezier meer aan beleven? Ik vind actief zijn een goede eigenschap, maar wanneer wij nadelen ervaren van het overactieve, dan is het niet zo’n goede eigenschap.

Prioriteiten stellen

Het klinkt makkelijker dan het is. Maar prioriteiten stellen zorgt voor een betere balans. Veel mensen zeggen bij voorbaat dat ze alles belangrijk vinden wat ze doen en daardoor niet kunnen kiezen. Maar kunnen we echt niet kiezen? Ik denk dat als het noodlot zou toeslaan, dat we best weten wat wel en niet belangrijk is. Stel je eens voor dat we weten dat de aarde over 3 weken zou vergaan? Welke keuzes maken we dan?

clock-1461689_640

Wij zijn gemaakt voor activiteit maar niet voor een overschot aan cortisol

Wij mensen zijn gemaakt om bezig te zijn, wij zijn er op deze wereld om activiteiten te ondernemen, om anderen te helpen en om oplossingen te bedenken. Denk niet alleen aan werk, ook aan kinderen, mantelzorg en vrijwilligerswerk. Wanneer wij 80 jaar alleen maar niets doen, gaan wij ons ongelukkig voelen

Maar als wij te druk worden met het druk zijn, creëren wij stress. Stress zorgt ervoor dat wij onbewust een fight-or-flight reactie hebben. Wij staan dan continue klaar om levensbedreigende situaties aan te gaan. Het hormoon wat bij deze reactie vrijkomt is cortisol. Een teveel aan cortisol in je lijf heeft allerlei nare gevolgen.

Is ons leven dan zo gevaarlijk dan?

Nee, wij komen niet 24 uur per dag levensgevaarlijke situaties tegen. Laten we eerlijk zijn, dan is het toch wel een beetje bizar dat wij ons lichaam zo hard laten werken door een overschot aan cortisol.

Tips om minder druk te zijn:

 1. Geef grenzen aan. Nee is nee.
 2. Bepaal wat belangrijk is voor jou en wat niet.
 3. Maak soms ruimte voor een beetje me-time.
 4. Probeer eens mindfulness of ontspanningoefeningen.
 5. Kijk naar de natuur, dieren zijn ook niet 24/7 druk en ook dat heeft zijn redenenen.

pavilion-1660463_640

Conclusie

Onze maatschappij kan wel een uitlokkende factor zijn, waardoor we druk zijn, maar als we willen kunnen we er ook voor kiezen om minder druk te zijn. Want drukte zit in ons hoofd. De geest is altijd bezig.

 

4 Comments

 1. Ik kies om het minder druk te hebben en vermijd stress. Op zich is dat nog niet zo gemakkelijk, ondanks meditatie of ontspanningsoefeningen, omdat stress soms gewoon niet te voorkomen is. Belangrijk is om de stress vervolgens weer uit je lichaam te krijgen. Dat doe ik door te bewegen, maar sporten of yoga werkt ook erg goed.

 2. Vaak zijn deze stukjes leesvoer heel goed voor mij. Ik kan aardig doorwerken, het moet af…En dan leg ik de lat veel te hoog.
  Mijn lichaam uit zich dat in gespannen spieren, en dat gaat al zeker een jaartje of 10 zo.
  Ik heb mindfulness, yoga geprobeerd en weer maak ik geen tijd om echt te ontspannen. Alleen als ik een serie kijk (lekker Midsomer Murders kijken)
  Ik heb mijn schildersezel weer gepakt en wil weer doorgaan met mijn schilderij..Alleen is dat ook iets wat een keer af moet. Blijft moeilijk soms…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*