Creativiteit vrijmaken

Sommige mensen zijn van nature creatief, anderen moeten wat meer moeite doen om de creativiteit in zichzelf boven te laten komen. Hoe je het ook wendt of keert, soms benutten wij onze creatieve mogelijkheden niet (genoeg). Vandaag geef ik tips hoe je creativiteit vrij kunt maken.

Creëer chaos

Ons brein werkt snel, gedachten passeren supersnel en wij moeten dat maar onthouden. Best lastig, zeker als we onze gedachten overzichtelijk willen houden. Maar werkt overzichtelijk opschrijven wel? Nee, eigenlijk niet. Ons brein werkt niet van links naar rechts. Chaotisch gedachten opschrijven gaat veel beter!

Maar hoe creëer je chaos nu eigenlijk? Hieronder mijn tips:

 1. Sta open voor nieuwe denkwijzen.
 2. Sta open voor verassingen.
 3. Wees niet te perfectionistisch in opschrijven, maar ook niet in het denken zelf.
 4. Noteer geen zinnen, maar gebruik enkel sleutelwoorden.
 5. Maak een Mindmap.

Hoe nu verder?

Als de bovenstaande tips lukken, dan is het enkel nog belangrijk om in een fijne omgeving te zitten, waar jij creatieve ideeën kunt krijgen. Sommigen kunnen dit prima achter het bureau, maar anderen krijgen veel inspiratie in het park, in de trein, of onder de douche.

Hoe maak jij creativiteit vrij?

9 Comments

 1. Lieske

  Als je er met de mindmap alleen niet uit komt kun je altijd van de dingen die je opgeschreven heb weer associaties opschrijven. Of juist negatief brainstormen en dingen bedenken die totaal niet bij het woord passen. Of combineer dingen! 😛
  Op mn opleiding kregen we zo de raarste (maar ook goede) ideeën, maar het aller belangrijkste: het was leuk en we hadden er lol mee 🙂

   • Lieske

    Haha valt mee 😛 Ik heb op dit moment zelf meer problemen met het beginnen waardoor het niet gaat. Mijn goede voornemen was weer meer te gaan tekenen. Maar nog niet begonnen. Heb je ook tips daarvoor? 🙂

    • Irene

     Zit je wel op de juiste plek? Sommigen kunnen tekenen midden in de woonkamer, anderen in de bibliotheek of in de slaapkamer. Zijn er negatieve/perfectionistische gedachten? Waarom begin je niet gewoon? Dat klinkt heel stom, maar ergens is er waarschijnlijk een gedachte die je tegen houdt.

 2. Oh, ik heb daar geen last van.
  Eerder het tegenovergestelde…
  Ik moet mijn brein stoppen met overal ideetjes in te zien!
  Nu met Crea-Cross bijvoorbeeld ook. Dan ben ik met iets bezig en dan komen er nog drie andere ideetjes voorbij en dan moet ik kiezen.
  Mijn brein staat precies altijd in ‘creatieve modus’ en dus ben ik chaoot tot en met…

  Mijn valkuil, dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*