3 tips voor een georganiseerd leven

Tja, eigenlijk ben ik best wel een enorme rommelkont. Ik ben er goed in om spullen die ik gebruik niet op de juiste plek op te ruimen, of gewoon te laten slingeren. Ik vind het heerlijk om in mijn badjas te hangen op de bank en de ontbijttafel een uur te laten staan. En op zich is een beetje rommel niet erg, een huis is er immers om in geleefd te worden, toch? Toch kom ik altijd wel op een punt waarop ik me ga irriteren aan alle troep. Ik geef graag mijn persoonlijke tips en ik hoop dat deze tips jullie ook gaan helpen om een georganiseerder leven te hebben! Hier komen ze:

opruimen

Tip 1 plan vaste momenten in

Het klinkt misschien best kinderachtig, maar het werkt wel, om 1 dagdeel of avond te gebruiken voor de schoonmaak. Ook boodschappen doen op vaste dagen kan best heel fijn zijn. En wat dacht je van, woensdag wasdag? Persoonlijk vind ik het heel fijn om deze bezigheden op vaste momenten in te plannen. Dit geeft voor mij rust in mijn hoofd en ik weet ook, dat ik het dan echt ga doen, het voorkomt ook uitstelgedrag.

Tip 2: wegstoppen kost tijd

Waarschijnlijk ken je het wel, doe je het zelf of heb je het iemand anders zien doen. Je hebt geen zin of geen tijd, of er komt bezoek, snel gooi je alle spullen die op de tafels liggen in een kast. Opgeruimd staat netjes! Of toch niet? Eigenlijk niet is mijn ervaring, want vaak doe je dit wel vaker, dan de ene keer dat je visite krijgt. Ondertussen ligt er vanalles afkomstig uit allerlei plaatsen van het huis in die ene kast. Met als gevolg, dat je weer een paar uur bezig bent om de kast op te ruimen. Zonde vind ik altijd, want het kost zoveel tijd, terwijl je best de rommel gelijk op de juiste plek kan opruimen.

klerenhangers

Tip 3: zet er iets tegenover

Ik vind het vaak fijn om te weten waarvoor ik opruim of was, want waarom zou ik vandaag wassen, als het ook morgen kan? Het is soms handig om tegen jezelf te zeggen wat je kunt gaan doen daarna. Zo kun je kiezen voor iets leuks of iets belangrijks, het mooiste is nog als je het kan combineren. Ik vind bijvoorbeeld boodschappen doen best leuk, en daarmee vang ik weer twee vliegen in een klap. Als ik dat inplan na iets wat ik minder leuk vind, dan heb ik voldoende motivatie om hetgeen wat ik minder leuk vind toch te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*