Origami is niet moeilijk

Origami. Misschien kennen jullie het wel van naam. Het ziet er vaak moeilijker uit dan het is. Vandaag ga ik jullie laten zien wat origami is, laat ik voorbeelden zien.

Over origami

Origami komt van oorsprong uit China. In de origami wordt een beperkt aantal vouwen gebruikt, maar door de combinatie hiervan zijn er heel veel ontwerpen mogelijk. De kunst ontstond in China in kort na de uitvinding van het papier. Daarna is origami naar Japan overgehaald, en in Japan is het erg bekend geworden.

In het algemeen beginnen origami-ontwerpen met een vierkant stuk papier. Het papier mag wel gevouwen worden, maar er mag niet in geknipt worden. In tegenstelling tot origami wordt bij kirigami wel in het papier gesneden. Er zijn heel veel soorten origami, zo wordt er soms ook gevouwen met 2 vellen of meer en zijn er ook origami modellen waarbij het papier natgemaakt wordt.

Tegenwoordig wordt er bij  origami-ontwerpen niet meer gewerkt met een instructie stap voor stap, maar moet het papier worden Voorgevouwen (of voorgekreukt) langs allerlei lijnen, en moeten de vouwen daarna op de juiste wijze naar elkaar toe worden gebracht.

In Japan is er een hele oude traditie dat wanneer iemand trouwt, er 1000 kraanvogels gevouwen worden voor het geluk. Dit heet een senbazuru en bestaat uit een aantal strengen met kraanvogels van verschillende kleuren, bijvoorbeeld 10 strengen van 100 vogels. Deze traditie wordt nog altijd nageleefd.

Origami voor beginners

Zoals ik al eerder aangaf, origami hoeft niet moeilijk te zijn. En je hoeft ook niet gelijk de meest ingewikkelde modellen te maken. Begin met iets wat je leuk vind en waarvan je denkt dat je het wel kan. En ga vanuit daaruit op ontdekking. Dat doe ik namelijk ook. Er zijn nog veel dingen die ik niet kan vouwen, maar het werkt voor mij ontspannend en dat is ook heel wat waard. Ik voel me eigenlijk ook nog steeds beginner.

Er is veel op internet te vinden over origami. Maar je kunt natuurlijk ook ouderwets een boek bij de boekhandel kopen. Ik heb dit boek al jaren lang in mijn kast staan:

Dus ga lekker aan de slag. En je zal zien, je kunt echt wat meer dan een vliegtuigje vouwen.

Doe jij aan origami? 

14 Comments

 1. Vroeger wel gedaan maar zoals ik al eens eerder heb gezegd, ik ben geen held in knutselen en heb daar ook niet echt het geduld voor. Ik ben liever met hout in de weer. Zo heb ik in het verleden al heel wat kasten gebouwd maar ook het bureau waar ik nu aanzit heb ik zelf ontworpen en gebouwd. Ook mijn tv-kast en mijn cd-kast heb ik zelf ontworpen en gebouwd. 😉

 2. Irene

  Dat zou ik nu juist wel willen, meubels ontwerpen. Maar de laatste keer dat ik een kast in elkaar probeerde te zetten viel de helft van de kast op mijn voet.

 3. Ik doe het nog elk jaar in de klas…
  Leuk hè.

  Btw creacross deze week heeft het thema ‘favoriet’.
  Je kan jouw favoriete teksten of zo komen linken. 😊
  Ik zou het fijn vinden.

 4. Mijn juf van de basisschool was helemaal gek van origami. Ik kan me nog herinneren dat we regelmatig gingen vouwen. Wat natuurlijk goed was voor de ontwikkeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*