Opruimen met Irene: Ik deel mijn struggles

Ik weet niet of het aan de klimaatverschuiving ligt, maar mijn voorjaarsschoonmaak houd ik in de zomer. Ik heb namelijk behoefte om bepaalde dingen te ruimen. Ook ben ik stiekem een sloddervos, dus zou regelmatig opruimen eigenlijk een must moeten zijn. Helaas is daarvoor mijn energie niet altijd toereikend. Vandaag deel ik waar ik tegenaan loop met opruimen.

Alles uitgebreid bekijken

Ik heb altijd de neiging om bepaalde dingen uitgebreid nog eens te bekijken tijdens het opruimen. Zo kwam ik laatst het examenboek tegen van de havo. Voor ik het weet, ben ik alweer een half uur verder, zonder iets opgeruimd te hebben.

Stel je voor dat?

Ik voel me soms een echte verzamelaar. Ik bewaar alles wat ik denk ooit nog eens te gebruiken. Want stel je voor dat je het toch ooit nodig hebt? En je het dan hebt weggegooid? Maar in de tussentijd eet het enkel stof.

Emotionele waarde zien

Ik vond het altijd lastig om dingen met een emotionele waarde weg te gooien. Oude werkstukken, informatieboekjes van onze vakantie en oude kranten waar ik ooit in stond. Toch gebruik ik deze dingen niet dagelijks, zelfs niet maandelijks. Ik kom ze pas tegen, als ik echt ga opruimen. Wanneer ik veel lees over minimalisme, begin ik ook steeds meer te leren dat deze spullen enkel en alleen in de weg staan. Ook weet ik nu stiekem wel, dat wanneer ik soms niet iets weggooi, ik met rommel om me heen blijf zitten.

Alles tegelijk opruimen

Dit is echt wel een dingetje. Ik raak snel het overzicht kwijt. Ik moet eigenlijk plank voor plank opruimen, zeker gezien mijn energie. Maar ik zie iets op de plank die ik wil opruimen, dat in een andere kamer hoort. Vervolgens kom ik op de plek waar het hoort en ga ik daar verder opruimen. Voor ik weet ben ik het hele huis tegelijk aan het opruimen.

Wat is nu echt belangrijk?

De grote hamvraag blijft altijd: Wat is nu belangrijk? Je kunt nog zoveel spullen hebben, maar uiteindelijk is echt niet alles belangrijk. En dat uitvinden, is een hele klus.

Wat zijn jouw struggles bij het opruimen?

14 Comments

 1. Ik ben iemand die graag opruimt maar ik bewaar ook veel. Het meeste moeite heb ik met de knutselwerkjes van mijn zoon, toen hij klein was. Hele dozen vol hebben wij nog liggen. Je kijkt er nooit naar maar om nu weg te gooien…

  • Irene

   Het is boek met klassenfoto,s, verhalen, foto’s van de reizen naar Londen, Berlijn e.d. Dat kreeg iedereen aan het eind van het jaar.

 2. Ik ben heel rigoureus als ik ga opruimen maar ben ook heel praktisch.
  Toen ik nog in de politiek werkte stond ik ook regelmatig in de courant, die artikelen heb ik uitgeknipt en in een map verzamelt die gewoon in de kast staat.
  Als ik iets gebruik leg ik het ook weer terug op de plek waar ik het vandaan heb gehaald. Ik heb in huis niet meer dan wat ik echt nodig heb.

  Ik heb een kast waar ik dingen bewaar die ik nog eens nodig zou kunnen hebben zoals elektrische dingen (draden, stekkertjes, enz.).
  Verder dus alleen dingen die ik echt nodig heb en dus ook regelmatig gebruik.
  Als ik iets ga kopen denk ik ook altijd eerst na, heb ik dat wel echt nodig en dat levert best wat geld op waardoor ik weer andere dingen kan doen.

  Mijn ex-vrouw was ook een verzamelaar en die bewaarde ook werkelijk alles tot aan snoep papiertjes toe. Toen ik die leerde kennen had ze een verhuiswagen vol aan spullen, toen we zijn gescheiden was dat teruggebracht tot een kwart verhuiswagen.
  Nee heb ik niet weggegooid, heeft ze zelf gedaan omdat ze inzag wat een bende het was.

  Zoals gezegd, ik ben heel geordend omdat ik een bloedhekel heb aan zoeken, dat is voor mij echt verspilde energie dus alleen maar spullen in huis die ik echt nodig heb of in de nabije toekomst ga gebruiken. Toen ik kind was was ik nog veel erger, toen gooide ik echt bijna alles weg wat ik niet gebruikte. Toen stond ook alles strak op alfabet, dat heb ik gelukkig los gelaten. Veel succes gewenst Irene. 😉

  • Irene

   Wauw wat goed om zo geordend te zijn. Snoeppapiertjes? Dat meen je niet? Ja zoeken is verspilde energie.Het gebeurt mij helaas te vaak.

 3. Lieske

  Ik ben een beetje een hoarder xD vooral de ‘stel dat ik het nodig heb’ of overal emotionele waarde in zien herken ik. Bij mij werkt het tegenwoordig als ik mezelf bedenk “heb ik dit gemist in de tussentijd? Nee? Dan heb ik het waarschijnlijk ook niet nodig in de toekomst” en foto’s maken van troep met (lichte) emotionele waarde :P. Als ik natuurlijk überhaupt opruim :’) want beginnen is het lastigst.

  • Irene

   Dat zijn nog handige tips. Ja beginnen kan soms lastig zijn, ik wacht altijd op het moment dat het mij frustreert.

 4. Oh ja, dat over emotionele waarde hechten aan bepaalde spullen heb ik ook. Heel herkenbaar dus! En jup, ik raak ook vaak het overzicht kwijt. Maar mijn aller grootste struggle is dat ik nooit weet waar ik moet beginnen met opruimen! :’)

 5. Ga verhuizen!
  Als je ziet hoeveel er dan mee moet, wordt afscheid nemen van spullen ineens makkelijk. Zeker als je na negen maanden nog eens verhuisd. Sinds mij dat is overkomen (als 14 jarig meisje), ben ik ineens een opgeruimder mens. Dat komt dan vast weer omdat het opgeruimde me enorm goed beviel.
  Een opgeruimd huis = opgeruimd hoofd, werkt bij mij wel degelijk.

  • Irene

   Nouja ik ben de laatste 3 jaar al 2x verhuisd. Maar ik heb daarmee het licht nog niet gezien. Maar ik snap dat het voor jou wel werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*