Je kunt niet alles hebben

Het gras lijkt altijd groener aan de overkant. Anderen lijken altijd meer of het beter te hebben dan jij. Maar is dat ook zo? Ik vertel je er graag meer over.

Ik wist al vrij snel dat ik niet alles kon hebben

Ik neem je even mee in de geschiedenis. De geschiedenis van mij als persoon. Als kind heb ik jarenlang aan hockey gedaan. Maar op een gegeven moment begon ik te merken dat ik zowel school als sport nooit tegelijk perfect kon doen. Soms haalde ik hoge cijfers en was op het veld niet zo goed als anders. Maar andersom gebeurde ook weleens. En hoe ik ook mijn best deed, deze dingen gingen nooit allebei perfect.

Later leek ik wel alle ballen hoog te kunnen houden. Ik deed aan atletiek op redelijk niveau(werd zelfs 7de op het NK), haalde veel studiepunten, had een bijbaan, blogde en verdiende wat geld op het web. Mijn leven ging heel erg snel en nog nooit waren mijn planningen zo strak geweest. Maar had ik nu werkelijk alles? Nee. Ik leed al jaren aan een eetstoornis. Ik maakte al jaren mijn lichaam kapot. En vanaf de buitenkant leek alles perfect, maar dat was het zeker niet.

Jaloers zijn heeft een biologische functie

Wanneer je niet alles hebt, wat de ander heeft, dan kun je jaloers worden. Maar wist je dat we al decennia lang jaloers zijn? De oermens was al jaloers. De oermens was altijd bezig met overleven. Als je partner je in de oertijd verliet, dan was het moeilijker om te overleven. In je eentje win je minder makkelijk van wilde dieren. Maar ook als anderen beter konden vechten tegen wilde dieren, harder konden rennen of een betere slaapplek hadden, dan kon de oermens jaloers zijn.

Jaloersheid omzetten

Je kunt je blind staren naar wat anderen wel of niet hebben, maar dat is niet handig. Sommige mensen lijken alles voor elkaar te hebben, maar in de praktijk valt dat soms tegen. Je kunt je beter richten op wat je wel hebt en daar dankbaar voor zijn. Ik doe geen opleiding, ik ben geen wereldkampioen op de marathon , maar heb fibromyalgie. Toch ben ik dankbaar, dankbaar dat ik wel een lieve vriend heb, woon in een fijn appartement en lieve mensen om me heen heb.

Ik heb me vaak afgevraagd waarom we niet alles hebben. Ik denk persoonlijk dat dat hoort bij het leven. Het leven moet spannend blijven en we moeten ook dingen in dit leven leren. Want wat komen we hier anders op aarde doen?

Ben jij snel jaloers op anderen?

16 Comments

  1. Nee ik ben nooit jaloers op andere. Jaloersheid zit niet in me net als wraak gevoelens. Misschien ben ik daar te bewust voor. Ik heb vroeger ook op hockey gezeten maar was te ruw en moest op een gegeven moment ook stoppen vanwege rugklachten iets waar ik nog steeds last van heb overigens. Ik heb me ook nooit druk gemaakt om cijfers op school. Ik deed wat ik kon en daar had men het maar mee te doen. Bovendien had ik al genoeg problemen aan mijn hoofd zoals een familieoorlog die zich boven mijn hoofd afspeelde na het overlijden van mijn moeder en die beiden een zwaar stempel op mij drukte. Ik hou ook niet van competitie gedrag.

  2. Nee! Nou soms! Maar eigenlijk richt ik me meer op mezelf. Alles hebben en toch niets, is wat anderen vaak hebben. Terwijl niks hebben, slechts elkaar, zo rijk kan zijn.

  3. Jaloers ben ik niet echt, nee. Zeker niet op materiรซle dingen. Of mensen hebben daar hard voor gewerkt of ze zijn gewoon slim of bofkonten.
    Soms wel een beetje op mensen die ogenschijnlijk nooit last hebben van pijn, en de hele dag actief kunnen zijn. Dat zou ik ook zo graag weer willen.
    Maar of dat onder echte jaloezie valt? Dat ook niet eigenlijk.
    Leuk artikel, ik vind dat je altijd best even moet nadenken bij jouw stellingen!

  4. Je hebt absoluut gelijk! Niet alles hebben maakt het ook leuk. Dat zorgt ervoor dat je dromen hebt, dat je die waar wilt maken en dat het een beetje spannend blijft. Mooi artikel heb je geschreven Irene <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*