Gezond eten, hoe dan?

Ik had nooit gedacht deze blog te gaan schrijven, maar het is er toch van gekomen. Ik heb altijd iets met voeding gehad, soms in de positieve zin, soms in de negatieve zin. Zo at ik als kind alles wat los en vast zat, ontwikkelde ik als tiener anorexia en later boulimia en heb ook een tijdje Voeding en Diëtetiek gestudeerd. Toch twijfel ik momenteel meer dan ooit aan voeding.

Ik heb roofbouw gepleegd

Laat ik eerlijk zijn, tijdens mijn eetstoornis heb ik roofbouw gepleegd. Ik at te weinig of at producten waar niets inzat, belazerde iedereen, gooide eten weg, at veel pillen en ik sportte onwijs veel. Ik deed toentertijd aan hardlopen en liep ook wedstrijden. Mijn beste prestatie was dan ook de 7de plaats bij het NK junioren op de 10 km. Ook ben ik ooit 8ste geworden bij een 30 km wedstrijd. Al met al was dit natuurlijk onwijs slecht voor mijn lichaam. Soms vraag ik me af of ik door al deze roofbouw chronisch ziek ben geworden.

Het voedingscentrum

Op de opleiding Voeding en Diëtetiek heb ik veel geleerd, maar toch leerde ik als het ging om eten voornamelijk de richtlijnen van het voedingscentrum. Ik heb dit altijd jammer gevonden. Ik wilde namelijk een hoop meer weten over andere eetgewoonten en diëten.

Ik twijfel over voeding

Oké, laat ik nu toch maar de spreekwoordelijke koe bij de horens vatten. Ik vraag mij anno 2017 gewoon af, wat je nu moet geloven. Wat is nu echt gezond? Door mijn fibromyalgie en mijn depressie vraag ik me vaak af welk voedingspatroon juist is. Ook vraag ik me af of ik door anders te eten me beter zou kunnen voelen. Ik merk bijvoorbeeld al veel verbetering door minder suiker te eten. Maar moet ik dan helemaal suikervrij eten? Als ik op internet lees, komen de meest bijzondere opties voorbij. Zo zou het mediterrane dieet, suikervrij eten en veganisme allemaal gezondheidsvoordelen hebben. Al kan ik mij niet voorstellen dat je alleen maar veganistisch gaat eten, omdat het jezelf alleen maar voordelen oplevert.

Conclusie

Ik wil heel graag onderzoeken of ik gezondheidsvoordelen kan behalen door anders te eten, maar ik zou niet weten waar ik zou moeten beginnen!

Houden jullie je aan een bepaald dieet?

18 Comments

 1. Tjonge dat is nogal wat. Ik heb vijf jaar onderzoek gedaan naar eten toen ik door en te horen kreeg dat ik terminale osteoporose en later ook nog een vorm van spierdystrofie had. Ik at vroeger ook alles wat los en vast zat, ik ben een bourgondiër en eten daar hou ik van. Ik heb alle suikers en E-nummers uit mijn dagelijkse eten en drinken gegooid en ben minder vlees gaan eten. Dat heeft aardig succes gehad. daarnaast ben ik ook meer gaan bewegen (wandelen) dan ik normaal deed en ik verloor in drie maanden 30 kilo. Tijdens mijn onderzoek naar voedsel kwam naar voren dat erin gewoon voedsel nog nauwelijks de benodigde vitamine en mineralen zitten. Natuurlijk kun je dan een voedsel supplement nemen maar daar ben ik niet dol op. Sommige E-nummers zorgen ervoor dat je meer gaat eten dan je werkelijk nodig hebt en sommige hebben ook een nadelig effect met stoffen die je eet of drinkt. Ook kwam naar voren dat helemaal veganist worden ook niet gezond is omdat in vlees bepaalde mineralen zitten die we nodig hebben voor boten en spieren opbouw. Een keer per week is dus het beste maar ik ben een carnivoor dus ik heb gekozen voor minder vlees in mijn eten. Ik dronk vroeger dagelijks vele liters cola in de week, nu drink ik alleen nog maar water en thee. Er zijn dus vele mogelijkheden maar diëten raad ik te sterkste af, daarmee hou je je lichaam alleen maar voor de gek en zal op den duur een jojo effect geven waardoor je dus allerlei ziektes kunt ontwikkelen. Dus veel water drinken, matig eten en veel bewegen (wandelen, matig sporten, seks en fietsen.) Veel succes gewenst. 😉

  • Irene

   Dankjewel voor je uitgebreide reactie! Ik begin er langzaam aan ook overtuigd van te raken dat puur eten toch wat gezonder is. Bizar wat voor effect het heeft op jou.

 2. Ik heb ook roofbouw gepleegd, net zoals jij. Als tiener exact hetzelfde. Jeetje, ik herken mijzelf in je!
  Ik heb er darmproblemen aan overgehouden, ik weet het zeker. En misschien ook fybrio, al is dat niet bewezen bij mij maar ik vertoon wel alle symptomen.
  Ik ben ooit naar een arts homeopaat geweest en van haar kreeg ik voedingsadviezen. Andere granen, geen combinaties van tomaat en kaas samen, hooggedoseerde supplementen, koudgeperste olie slurpen door je tanden (ben even de naam kwijt) muesli plus een gedroogde abrikoos laten weken en ’s morgens met een dot ongezoete slagroom eten, roomboter op brood en nog veel meer.
  Ik voelde mij toen een stuk beter, maar volhouden blijft lastig, vooral het warme eten.

  • Irene

   Bijzonder dat je je zo herkent. Vreselijk dat jij ook roofbouw hebt gepleegd. Met alle gevolgen van dien. Bijzonder dieet. Lijkt mij heel lastig om dat vol te houden. Zou ik heel veel bij na moeten denken.

 3. Ik vind alle verschillende informatie over wat gezond is soms ook verwarrend. Ik neig daarom om te varen op het Voedingscentrum. En verder ga ik er van uit dat veel groentes heel gezond is, en dat ik beter suiker en zout zo min mogelijk kan gebruiken.

 4. Wat heftig allemaal. Maar oh zo belangrijk, een goed voedingsritme. Ik geef toe dat ik eigenlijk helemaal niet gezond eet, maar ik had er vroeger ook nooit last mee. ’t Is maar de laatste jaren dat de kilo’s er lijken aan te vliegen, helaas. Ik probeer heel veel water te drinken, maar dat is zo in periodes. Ik zou beter een vast ritme creeëren, maar het lukt mij niet..

 5. Dit vind ik ook wel heel lastig! Er wordt zoveel geroepen over wat nu gezond eten is en vaak is het ook tegenstrijdig. Ik denk dat het vooral een kwestie is van kijken wat voor jouw lichaam goed werkt. Voor mij werkt het om veel groente te eten en zo min mogelijk chemische rommel. Soms eet of drink ik wel wat slechts, maar ik probeer ik niet zo vaak te doen en als ik het wel doe wil ik wel dat het het waard is qua hoe lekker het is haha. Ik heb best een gevoelige buik en als ik niet goed heb gegeten/gedronken krijg ik daar snel last van. Het gaat denk ik vooral om balans vinden.

 6. Wat een heftige tijd moet dat zijn geweest. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik het woord roofbouw niet eens kende. Ik vind het nu ook lastig met alle eet goeroes en iedereen die wat anders beweert. Ik merk dat ik veel dingen kan doen met logisch denken. En ook ontzeg ik me zelf heus niet van alles. Ik eet gewoon suiker, want dat vind ik lekker. Als je gewoon ook maar gezond afwisselt, vind ik voor mij werken.

  • Irene

   Roofbouw komt denk ik ook meer uit de atletiek. Met een marathon lopen, pleeg je ook al roofbouw. Tja, we moeten ook wel een beetje blijven genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*