Doe je dat in het echte leven ook?

Anno 2017 zitten de meeste mensen wel op minimaal 1 social mediakanaal. En hoewel social media een mooi iets is, zitten er toch wat minder mooie kanten aan. Niet dat ik nu zin heb om een negatieve blog te schrijven, maar ik wil graag mijn verbazing over een aantal dingen delen.

Aanvallen

Het internet is een heel gemakkelijk middel om te communiceren, of het nu gaat om Facebook, Twitter of een forum. Je kunt vrij gemakkelijk je mening kwijt en je kunt veel assertiever zijn dan in het echt.

Ik moet eerlijk zijn, soms open in social media bewust niet, omdat ik soms misselijk wordt van de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Wanneer iemand bijvoorbeeld een andere mening heeft, dan zijn er altijd mensen die diegene gelijk aanvallen. Soms met opbouwende kritiek, soms kwetsend. Dit gebeurt overigens niet alleen met nieuwsberichten. Ā Ik zag laatst iemand in een bloggersgroep die teleurgesteld was in het feit dat mensen alleen maar hun blog spamden. De reacties waren niet altijd even leuk. Ja en miss was die groep er niet primair voor bedoeld, maar lees je wel wat hij schrijft? Waarschijnlijk wil hij gewoon even met iemand kunnen sparren. Je kunt dan ook heel anders reageren. Je kan ook reageren met de vraag of hij zin heeft om af en toe eens te sparren bijvoorbeeld over de chat. Heb je daar geen zin in? Laat dat dan ook weten maar val niet gelijk zo aan.

Doe je dat in het echte leven ook?

Sommige mensen vergeten soms even dat er aan de andere kant van de computer ook een mens zit. Die ook emoties heeft. Soms vraag ik me weleens af of mensen deze tijd zoveel met zichzelf bezig zijn dat ze maar denken dat ze alles kunnen uitkramen. En op internet is het makkelijk. Je ziet namelijk niet dat wat jij zegt de ander ook wat doet. Je ziet niet dat de ander boos of verdrietig is en je ziet al helemaal niet wanneer je gewoon moet stoppen.

Val jij weleens iemand op internet aan?

4 Comments

  1. Ja een bekent probleem idd. Ik ben op het internet niet anders dan als je me live zou tegenkomen. Ik “probeer” begrip te hebben voor ieder zijn/haar mening en/of problemen en waar nodig of gewild steek ik graag de helpende hand toe. Ik ben een hooggevoelig mens en voel dus ook wat mensen tussen de regels door schrijven. Aanvallen doe ik in principe nooit tenzij ikzelf wordt aangevallen, dan zet ik ze even een spiegel voor hun neus. Maar over het algemeen ben ik een vredelievend mens en heb meestal zoiets van je doet je best maar. Niemand hoeft het met mij eens te zijn, ik schrijf niet voor andere maar voor mezelf. Schrijven is mijn uitlaat kanaal en wat ik schrijf zijn de dingen die ik voel, ervaar of beleef.
    Heb een mooi weekend Irene. šŸ˜˜

  2. Ik meng mij nooit in discussies, vroeger deed ik dat een enkele keer, maar ik hou mij daar het liefst buiten. Op het internet durven mensen veel meer te “klagen” en dergelijke omdat ze veilig achter hun toetsenbord zitten. Als ik het lees erger ik mij gek, maar dan klik ik snel weg. En het klopt wat je zegt, dat soort mensen zullen die opmerkingen nooit recht in je gezicht durven zeggen.

  3. Mooie topic! Ik ben alweer anderhalf jaar van sociale media af maar reageer nog wel op blogs. En soms kom ik daar wel harder over dan ik ben. Maar zou die persoon me in het echt hetzelfde vragen dan zou ik hetzelfde zeggen. Met als enige verschil dat als iemand zich dan klote voelt ik ermee zou wachten. Das het nadeel aan een blog, je ziet iemand niet. Afzeiken, pesten dat soort gedrag vind ik laag bij de grond.

  4. Helemaal waar! Net als een ‘geschil’ uitvechten via sms of whats app. Nooit doen, je weet niet hoe je overkomt of hoe wat je zegt overkomt op een ander. Een heel belangrijk onderdeel mist in deze vorm van communicatie, de non verbale. Mooie blog! Ik ga overiegsn daarvoor niet van social media af. Wel meng ik mij nooit in negatieve discussies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*