De leerpuntjes van Irene: Help ik ben een betweter

Het is weer tijd voor de derde blog in de nieuwe categorie op Wijzermetirene. In “de leerpuntjes van Irene” behandel ik iedere keer een onderwerp waar ik aan moet werken of aan gewerkt heb. Dit zijn kleine onderwerpen, dus geen hele depressie ofzo.  Ik hoop op deze ook manier een stukje openheid te creëren.

Een betweter?

Veel mensen weten niet dat ik deze onaangename kant heb. Ik kan namelijk overkomen als een betweter. Eigenlijk heb ik het nooit zo door. Soms besef ik het pas, als ik weer eens een onhandige opmerking de wereld in heb geslingerd. Eigenlijk wil ik ook niet altijd dingen maar beter weten dan anderen. Ik voel me absoluut niet beter of slimmer dan een ander. Ik heb respect voor mensen.

Gevolgen

De gevolgen zijn soms niet te overzien. Waar mijn vriend er soms nog om kan lachen, zijn er bloggers waarmee ik geen contact meer heb, omdat ik er blijkbaar een opmerking uit heb gegooid die niet zo heel handig was. Ik baal er dan ook altijd van. Ik wil mensen graag helpen, maar soms komt het dan juist betweterig over.

Therapie

Ik heb geprobeerd een schema van deze eigenschap te maken. Maar een schema maken voor deze eigenschap viel niet mee.

Kwaliteit Valkuil
Slim Belerend, betweterig
Allergie Uitdaging
?? ??

 

Ik heb namelijk geen allergie voor mensen die dom zijn of wat dan ook. En ook weet ik nog niet hoe ik hiervoor een mooie uitdaging kan maken.

Wat is jouw naarste eigenschap?

13 Comments

 1. Mijn naarste eigenschap is denk ik mijn soms vurige karakter, daar schrikken mensen wel eens van en ik kan denk ik ook behoorlijk belerend overkomen.
  Maar geen reden voor mij om in therapie te gaan of zo, mensen leren er maar mee te leven. Ik ben wie ik ben en ik ben altijd 100% mijn pure zelf zonder maskers of dubbele agenda’s. Ik vind het wel een mooie eigenschap als iemand veel weet, maar de manier waarop we dat overdragen zou misschien beter kunnen. 😉

 2. Owja die karakterinvuloefeningen, die heb ik eens tijdens een workshop gedaan. Erg lastig inderdaad om de allergie in te vullen. Misschien staan er op internet voorbeelden voor deze eigenschap?

  • Irene

   Ik heb nog niet zo goed internet afgezocht, had er nog geen idee van dat die oefeningen ook op internet zouden kunnen staan. Bedankt voor je tip!

 3. Ik kan heel belerend over komen en ook arrogant. Dat ben ik zeker niet, maar het is een eigenschap die gekoppeld zijn aan mijn zelfverzekerdheid én enthousiasme. Ik ben me er dan ook altijd bewust van geweest. Het betekent dat ik zorgvuldig ben met mijn communicatie en dat helpt echt. Want uiteindelijk gaat het allemaal om de manier waarop je iets zegt. Dat telt zwaarder dan de inhoud. Als ik iemand niet mag of iemand doet echt iets onbeleefds, dan snoer ik die persoon makkelijk de mond. Daar moet je dus weer mee uitkijken op je werk als je juist wil dat mensen reageren of brainstormen op een topic. Het is iets waar ik dagelijks mee te maken heb, want ik ben nu eenmaal zo. Maar door er bewust bekwaam mee bezig te zijn, ben ik ondertussen gegroeid naar onbewust bekwaam. En dat is wel erg prettig.

 4. Ik ben heel koppig. Als ik iets in mijn hoofd heb, wíl ik het ook zo. Men kan me er niet zo van maf praten. Op mijn werk pas ik me aan. Maar eigenlijk heb ik een heel vrijgevochten karakter. Ik wil doen wat ik wil. Maar of dat heel naar is?

 5. Dat je je bewust bent van je ‘ negatieve’ kanten is alleen maar goed. Ik ben erg driftig en kortaf (direct, kattig, you name it). Gelukkig weet ik dat en probeer ik er zo goed mogelijk mee om te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*