5 vragen die je af en toe eens aan jezelf moet stellen

Misschien doe je het wel, of niet. Maar soms is het eens goed om even stil te blijven staan. Gewoon om te kijken hoe gelukkig je bent in het leven. Maar ook omdat het leven veel te snel voorbij is. Vandaag deel ik 5 vragen om daar bij stil te staan.

Waar word jij iedere dag blij van?

Het is goed om te weten waarvoor je leeft. Waar je je bed voor uitkomt. Ik merk aan mezelf dat, wanneer ik niet meer op een rijtje heb waar ik iedere dag blij van wordt/mijn bed voor uitkom, mijn depressie de overhand krijgt. Maar ook zonder depressie is het goed om jezelf af te vragen. Zo kun je op tijd bijsturen.ย Iedere dag is er wel iets wat je blij kunt maken, ook al is het maar iets kleins. Denk maar aan een lekker ontbijtje of de vogels die je wakker fluiten.

Wat zou je het liefst achter je willen laten?

We zijn gewend veel te leren uit het verleden. Maar terugdenken aan het verleden kost ook een hoop energie. Daarom is het goed om bepaalde zaken achter je te laten.

Durf je echt te dromen?

Dromen maken het leven mooi. Ze maken het leven mooi en geven invulling. Let op: Het gaat om grote, maar ook om kleine dromen. Kleine dromen zijn vaak veel meer haalbaar, waardoor je minder het idee hebt dat het toch nooit kan. Een kleine droom kan een huisdier, een moestuin of iets zijn wat je altijd al hebt willen kopen. Het winnen van 1 miljoen is helaas niet iedereen gegeven.

Voel je je meer dankbaar dan ondankbaar of andersom?

Het is goed om soms te kijken naar wat je allemaal wรฉl hebt, i.p.v. niet hebt. Alleen daardoor kun je je dankbaarder gaan voelen. Er is een heleboel wat wij niet hebben, wat anderen misschien wel hebben. Maar anderen missen weer andere dingen die jij wel hebt.

Durf je nu te tekenen wat je denkt?

Ik heb persoonlijk vaak moeite met negatieve gedachten. Ik stop ze liever weg. Maar het hoeven natuurlijk niet alleen maar negatieve gedachten te zijn, het is fijn om af en toe te tekenen wat je niet onder woorden kunt brengen. Zonder schaamte. Want schaamte is hierin vaak een obstakel.

Durf jij deze vragen aan jezelf te stellen?

22 Comments

 1. Hi! Very nice to read ๐Ÿ˜‰ )))…thank you for this 5 question, which I could ask myself, too :D….have a nice weekend and best wishes from our vacation in nachhaltiger tourismus alpen ๐Ÿ˜‰ yours, Pia ;)<3

 2. Mooie vragen. Niet te veel naar het verleden kijken is een goeie, het kost inderdaad teveel energie. Ik probeer het zo min mogelijk te doen. Maar soms komen dingen weer voorbij en zet het je weer aan het denken.

 3. Wat een mooie vragen om eens bij stil te staan! Vooral ‘Durf je echt te dromen?’ vind ik mooi. Soms is het inderdaad zo dat je bepaalde dromen niet durft uit te spreken of niet durft achterna te jagen.

 4. Mooie vragen om bij stil te staan. Ik probeer zelf toch wel regelmatig stil te staan bij alles waar ik dankbaar voor ben. Het kan mij echt een goed gevoel geven, zeker wanneer ik mij te druk maak om dingen die ik nog wil/moet doen. Het is dan heel fijn om te beseffen dat je het eigenlijk al heel goed hebt.

 5. Ik sta mijn hele leven al stil bij wat ik doe, denk en zeg/schrijf.
  Ik ben een filosofisch mens dus ik denk vaak na over van alles.
  Ik heb geen idee waarom ik hier ben en wat ik doe, ik handel vanuit intuรฏtie en doe wat mij goed lijkt en 99 van de 100 keer is dat ook zo.
  Dromen heb ik niet en ook geen wensen, ik doe gewoon wat ik mag doen en ben heel dankbaar voor alles wat ik heb en krijg.
  Je laatste vraag is voor mij heel makkelijk maar daar ga ik verder niet op antwoorden, dat houdt ik voor mezelf. ๐Ÿ˜‰

  • Irene

   Mooi geschreven. Mooi ook hoe dankbaar jij bent. Ik ben ook wel meer dankbaar geworden. Maar ik heb nog een weg te gaan!

 6. Ik schrijf heel veel en houd een dagboek bij. Dan ben je vaak ook heel bewust bezig met jezelf en hoe je in het leven staat. Dit soort vragen komen dan ook wekelijks voorbij. En dat is goed, vind ik. Het draagt bij aan je zelfkennis. En een goede zelfkennis is altijd nuttig.

  • Irene

   Wat goed dat je dit zelfs wekelijks doet! Ja zelfkennis is heel belangrijk. Maar we leven tegenwoordig zo snel dat we hieraan vaak te weinig aandacht geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*